{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U kasarni vojske RS-a na Manjači izviždana himna BiH

N
16.4.2005. u 23:52
1.235
1
U kasarni vojske RS-a na Manjači izviždana himna BiH
1.235
U kasarni vojske RS-a na Manjači izviždana himna BiH
Foto: Nezavisne novine
Oko 500 vojnih obveznika martovske generacije Vojske Republike Srpske je u kasarni "Mika Bosnić" na Manjači izviždalo himnu Bosne i Hercegovine i prisegnulo da će braniti RS, umjesto BiH.
Mladi vojnici u kasarnama VRS-a danas su se trebali prvi put uz intoniranje himne BiH prisegnuti da će braniti suverenitet i nezavisnost BiH. Novaci su izviždali intoniranje himne BiH, a potom su u tekstu prisege umjesto riječi "Bosna i Hercegovina" izgovarali "Republika Srpska".

Mladi vojnici su prisegnuli da će braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost RS-a i odgovorno i savjesno obavljati sve dužnosti potrebne za njenu odbranu. Potom su potpisali tekst zakletve u kome se navodi da će braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost BiH.

Himni BiH je zviždalo i nekoliko hiljada građana koji su prisustvovalo prisezi, dok je intoniranje himne RS-a "Bože pravde" propraćeno ogromnim pljeskom.

Mladi vojnici su prisustvovali i vjerskom obredu, koji je služio protojerej Veselin Mijatović. Prethodnih godina su u svim kasarnama VRS-a mladi vojnici prisezali po zakonima entiteta. Od početka 2005. na snazi je više zakona kojima su sve ingerencije iz oblasti odbrane s nivoa RS-a i Federacije BiH prenijete na nivoa države BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: