{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U kasarni Rajlovac svečano dočekani bh. mirovnjaci iz Afganistana

F
19.9.2013. u 14:53
0
19
U kasarni Rajlovac svečano dočekani bh. mirovnjaci iz Afganistana
0
U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) "Rajlovac" danas je upriličena svečana ceremonija u povodu dočeka pripadnika Jedinice vojne policije OSBiH iz Mirovne misije ISAF iz Afganistana.
Ceremonija, kojoj su prisustvovali najviši dužnosnici Ministarstva odbrane i OSBiH, predstavnici vlasti BiH i međunarodni zvaničnici, uključujući i najviše dužnosnike NATO-štaba u Sarajevu i EUFOR-a, bila je prilika i za podsjećanje na postignuća u sklopu desetogodišnje partnerske saradnje OSBiH i Nacionalne garde (NG) savezne države Meryland (SAD).

Potvrdu te uspješne saradnje, kako je rečeno, predstavlja devetomjesečni odlazak 26 pripadnika Vojne policije OSBiH u okviru Misije ISAF-a, kao podrške 115. bataljonu NG Marylanda.

Dobrodošlicu bh. vojnicima i čestitke u povodu uspješno obavljene misije i dostojnog predstavljanja zemlje uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, izražavajući zahvalnost vladi SAD-a za dugogodišnju potporu, koja je, među ostalim, rezultirala konkretnim postignućima ostvarenim u reformi odbrane, odnosno ustrojem OSBiH pod okriljem državnog Ministarstva odbrane, a kao garanta državne suverenosti i teritorijalne cjelovitosti.

"Ovakvim aranžmanom i angažmanom OSBiH jasno pokazuju da naša zemlja nije i ne smije biti isključivo primalac međunarodne pomoći", kazao je Komšić, navodeći da je BiH pokazala da može dati i aktivan doprinos rješavanju konflikata i uspostavi mira u bilo kojem dijelu svijeta.

Potcrtao je značaj nastavka pozitivnog reformskog puta te stvaranja uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo - MAP-a, odnosno priključivanje BiH članstvu u NATO-u, uz daljnje njegovanje i unapređenje saradnje s međunarodnim partnerima.

Sudionike ceremonije pozdravili su otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas M. Hill i komandant Nacionalne garde američke savezne države Maryland generalbojnik James Adkins, naglašavajući da BiH može biti ponosna na pripadnike OS i njihov doprinos u sklopu Misije ISAF.

Ukazali su na visoki nivo profesionalnosti i osposobljenosti pripadnika OSBiH, koji zadovoljavaju NATO-standarde i dostojno predstavljaju demokratsku i multietničku BiH, spremnu da i nadalje doprinosi međunarodnoj sigurnosti.

Angažman bh. vojnika u ovoj misiji mira pohvalili su ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalbojnik Anto Jeleč i o.d. komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Dragan Vuković, podsjećajući da je ova misija u Afganistanu bila prva borbena misija jedne jedinice OSBiH u operaciji podrške miru.

Istovremeno, istaknuli su značaj njihovog besprijekornog angažmana za OSBiH i BiH u cjelini, kao i za daljne unapređenje partnerske saradnje na putu ka NATO-u.

Pripadnicima Jedinice vojne policije OSBiH, koji su se u ponedjeljak vratili nakon devetomjesečne misije u afganisanskoj provinciji Kandahar, dodijeljene su medalje za izuzetno angažiranje i službu, te nesebičnost i požrtvovanost iskazanu u izvršavanju zadataka.

U sklopu ceremonije u kasarni "Rajlovac" izvršena je smotra počasnog stroja te upriličena predaja državne zastave BiH i raporta u povodu povratka pripadnika Jedinice vojne policije OSBiH iz Afganistana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: