EU pomaže i dalje
149

U kasarni Blažuj kod Sarajeva boravi 750 migranata, kamp još opremaju

M. N.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Radovi na kasarni Blažuj, koja je pretvorena u prihvatni centar za migrante, bit će završeni do sredine februara. Oko 750 migranata je smješteno u kontejnere i već obnovljene prostorije kasarne.

Postavljeno je 100 kontejnera za smještaj i 16 za sanitarne čvorove, od čega je pola s tuševima.

Koordinator za pitanje migracija IOM-a Dražan Rožić kazao je kako su radovi na rekonstrukciji u posljednjoj fazi i da se trenutno obnavlja prostor kuhinje i terpezarije u kojoj će migranti imati tri obroka dnevno.

"Oni i sada imaju tri obroka dnevno, ali hrana dolazi iz privremenog centra Ušivak. Završetak radova očekujemo u prvoj polovini februara, ako nam vremenski uvjeti dozvole. Služba za poslove sa strancima počinje raditi ovdje za 7-8 dana kako bi se omogućila registracija migrantima i sve ono što je omogućeno u Ušivku", rekao je Rožić.

Obnovljena je zgrada ambulante, a njenim radom koordinira Dansko vijeće za izbjeglice. Svi migranti koji ulaze u kamp prolaze medicinske preglede i do sada je samo kod tri osobe otkriven scabies te su one u karantinu. Drugih bolesti nema.

Ovu lokaciju danas je obišao ambasador Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH. Kazao je kako je smatrao bitnim da dođe u posjetu ovdje pet sedmica nakon otvaranja.

"Različite organizacije i institucije su imale 24 sata da se pripreme za dolazak migranata s Vučjaka. Imporesioniran sam radovima. Zajedničko djelovanje raznih agencija pohvalio je IOM i njemačke kolege kao dobar primjer kako se na problem migracija može odgovoriti vrlo brzo i bez histerije. Sjećate se početaka da je bilo zabrinutosti i demonstracija lokalnog stanovništva, ali situacija je dobra. Migranti su zadovoljni smještajem. Imamo i pozitivni efekat, jer upošljavamo 20-ak radnika iz lokalne zajednice", rekao je Sattler.

Kazao je i to kako je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem koji je izrazio želju da domaće vlasti preuzmu proces upravljanja migrantskom krizom te je rekao kako vjeruje da BiH to može postići. Izrazio je zahvalnost Vladi KS na dobroj saradnji te Ministarstvu sigurnosti i agencijama.

Poručio je kako ćemo se s problemom migracija suočavati i u narednim godinama, ali da je situacija sada bolja u odnosu na ono što je zatekao u oktobru prošle godine.

"Kapaciteti su unaprijeđeni, ali treba raditi na poboljšanju i povećanju kapaciteta, jer je još 2.000 migranata van centara. Tu smo i spremni smo da pružimo podršku. Do sada smo osigurali 35.000 eura za pitanje migracija", poručio je Sattler.