Kanton Sarajevo
5

U karantinu u studentskom domu Bjelave je 86 građana, među njima i dvoje djece

A. B.
Nusret Selimović
Nusret Selimović
Na konferenciji za medije Kriznog štaba KS je rečeno da se trenutno u Studentskom domu Bjelave nalazi 86 građana u karantinu koji su doputovali u BiH iz Švedske, Francuske i Italije te da je među njima i jedan od građana koji nije poštovao mjere samoizolacije.

Komesar MUP-a KS Nusret Selimović je naglasio da će sve osobe u Kantonu Sarajevo koje budu kršile mjere samoizolacije biti prinudno izolovane u Studentski dom na Bjelavama.

"Osoba koja je prinudno u karantinu je vozilom Hitne pomoći prevezen u Studentski dom Bjelave gdje je sada prinudno u karantinu, odvojen od porodice i bit ćemo rigorozni nećemo dopustiti da se ovakva praksa nastavlja i stvari izmaknu kontroli. Također želim naglasiti da ovaj prostor osiguravaju policijski službenici i zaštitari", dodao je Selimović.

U protekla 24 sata policijski službenici su u KS izvršili nekoliko stotina kontrola poštivanja preporučenih mjera na osnovu kojih je propisano 20 prekršajnih naloga za prekršenu mjeru zabrane kretanja za vrijeme policijskog sata, te isto toliko za one osobe koje nisu nosile zaštitnu opremu (masku i rukavice) kako je i propisano. Komesar MUP-a KS je dodao da su i trojica maloljetnika sankcionisana na osnovu tog prekršaja.

"Od proglašenja stanja prirodne nesreće na području KS policija je izvršila preko 20.000 kontrola mjera koje su izdate od kantonalne civilne zaštite. Svi postavljeni zadaci će biti sprovedeni u djelo kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Stopa kriminaliteta je u padu u posljednjih 20 dana, kao i saobraćajnih nesreća otkako su donesene navedene mjere, ali je povećan broj prekršaja upravo zbog kršenja tih mjera. Također želim naglasiti da su dvije soobe koje su osumnjičene za dva pokušaja ubistva u Općinama Novi Grad i Novo Sarajevo uhapšene i dalje će biti predate u nadležnost Tužilaštva KS". istakao je Selimović.

On je naglasio da se mnogo uradilo i na zaštiti policijskih službenika MUP-a KS kako ne bi došlo do zaraze kroonavirusom među tim krugovima, jer bi to, kako je naveo, bila velika opasnost.

"Nabavili smo dovoljno osnovne zaštitne opreme i svako od njih je pored maske i rukavica zadužio i vizire i imaju naredbu da ih nose. Urađena je i dezinfekcija vozila i prostora koje koriste. U tom kontekstu želim naglasiti da je svega šest policijskih službenika trenutno u samoizolaciji u kućnom ambijentu nakon usmene preporuke epidemiologa i nadam se da će ubrzo se vratiti u naše redove", poručio je Selimović.

Načelnik Štaba kantonalne civilne zaštite Jasmin Terović je pohvalio dosadašnju saradnju svih općinskih civilnih službi sa kantonalnom te naveo da se sve mjere koordinirano i kontinuirano provode kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Naglasio je da javna preduzeća vrše dezinfekcije javnih površina i objekata te da općinski volonteri vrše podjelu lijekova i dostavu hrane i ostalih potrepština svim građanima u Kantonu Sarajevo starijim od 65 godina.

"Želim pohvaliti građane koji se pridržavaju mjera koje su izdate trenutno na području Kantona Sarajevo i pozvati ih da ih nastave poštivati. Do sada je Kantonalni štab civilne zaštite izdao 18 naredbi koje su u potpunosti prihvaćene i pokazale su dobre rezultate", naveo je Terović.

Terović je također naveo da su svi građani smješteni u Studentskom domu Bjelave adekvatno zbrinuti.

"Imaju redovan obrok i higijenske potrepštine. Među tim građanima ima i starijih osoba koje nadgledaju medicinski radnici. Među njima je i dvoje djece i to beba od tri mjeseca i dijete od tri godine. U narednom periodu ćemo razmatrati da pri Studentskom centru Bjelave bude obezbijeđena i prinudna ambulanta", zaključio je Terović.