Vlada KS
1

U Kantonu Sarajevo zrak čist, ukida se epizoda "Pripravnost"

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor, koje radi u okviru Plana interventnih mjera za slučajeve prekomjernog zagađenja kvaliteta zraka Vlade Kantona Sarajevo saopštili su da se za područje Kantona Sarajevo ukida epizoda "Pripravnost".

Prema sinoptičkoj prognozi iz Federalnog hidrometorološkog zavoda, u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa vjetrom.

"Automatske stanice za mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe značajan pad vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10 na svim mjernim stanicama i prema zvaničnoj sinoptičkoj prognozi iz Federalnog Hidrometerološkog zavoda situacija pogoduje poboljšanju kvaliteta zraka i za naredne dane", stoji u saopćenju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Prekidom epizode ¨Pripravnosti¨ prestaju da važe sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom trajanja epizode.

zmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici za kvalitet zraka.

Naglasili su i da će Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.