{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kantonu Sarajevo živi 26.000 žena više nego muškaraca

N
18.5.2004. u 10:54
0
1
U Kantonu Sarajevo živi 26.000 žena više nego muškaraca
0
U Kantonu Sarajevo živi 26.000 žena više nego muškaraca
Stanovnici Sarajevskog kantona za potrošačku košaru, u kojoj stanu osnovne životne namirnice za četveročlanu porodicu, u prošlom su mjesecu morali izdvojiti oko 450 KM, što je na sličnoj razini od prošlog mjeseca, podaci su federalnog Zavoda za statistiku.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Podaci govore da taj Kannton nije najskuplji u FBiH, iako bi se moglo očekivati jer je Sarajevo glavni grad i entiteta i države, a uz to u njemu su smještene mnoge državne i međunarodne institucije i organizacije.

Skuplji od Sarajevskog kantona, barem kada su u pitanju službeni rezultati Zavoda za statistiku FBiH, su Hercegovačko-neretvanski. S druge strane u Sarajevskom kantonu najveće su plaće u odnosnu na one koje primaju stanovnici ostalih devet kantona FBiH. Prošloga mjeseca isplaćivana neto plaća je u prosjeku bila od 630 KM, a prosječna plaća s dodacima iznosila oko 930 KM.

Kada je u pitanju vitalna statistika tog kantona podaci govore da je u martu rođeno 369 beba, od čega je 194 muških, a 166 ženskih beba. To znači da je prirodni priraštaj u martu bio veći nego u februraru, ako se pogledaju podaci da je u februraru ove godine rođena 261 osoba, od čega je 133 muških, a 128 ženskih beba.

Prema službenim podacima iz federalnog Zavoda za statistiku, u martu je u Sarajevskom kantonu umrlo 339 osoba, od čega je 165 muških, a 174 ženskih.

Od ukupnog broja umrlih troje ih je dojenčadi, a devet ih je umrlo nasilnom smrću. Prema procjenama o ukupnom broju stanovnika, u Sarajevskom kanotnu je na posljednji dan prošle godine živjelo 401.696 osoba, od čega je 213.764 žena.


Također, podaci ukazuju da u tom kantonu živi skoro 26.000 žena više nego muškaraca. Najnaseljenije sarajevska općina je Novo Sarajevo, a najslabije naseljeno je Trnovo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: