U Kantonu Sarajevo zbog zagađenosti zraka proglašena epizoda "Pripravnost"

F
FENA
17.2.2019. u 12:54
9
40
U Kantonu Sarajevo zbog zagađenosti zraka proglašena epizoda "Pripravnost"
9
U Kantonu Sarajevo zbog zagađenosti zraka proglašena epizoda "Pripravnost" Foto: Arhiv/Klix.ba
Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo proglasilo je epizodu "Pripravnost" zbog povećanih koncentracija čestičnih tvari u zraku PM10 u posljednja 24 sata.
Prekoračenje dozvoljenih vrijednosti PM10 (50 mikrograma po metru kubnom) zabilježeno je na svim automatskim stanicama za monitoring kvaliteta zraka u kantonu.

Kako navode iz Stručnog tijela, prema prognozoma iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH, u naredna tri dana očekuju se stabilne vremenske prilike koje uvjetuju porast koncentracija zagadujucih materija u zraku. Njihove vrijednosti će varirati tokom dana, a očekivanja su da će rasti u jutarnjim i večernjim satima, zbog čega se rizičnim skupinama stanovništva preporučuje smanjenje boravka napolju u tom periodu, navedeno je.

Iz Stručnog tijela apeluju na sve obveznike primjene Plana interventnih mjera u Kantonu Sarajevo da ispoštuju svoje obaveze, kako bi se smanjilo zagađenje.

U okviru propisanih mjera koje su na snazi tokom ove epizode, posebna pažnja se skreće na to da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima. Također se apeluje na vozače da tokom trajanja ove epizode racionalno i odgovorno koriste privatne automobile.

Iz Stručnog tijela ističu da će se nastaviti kontinuirana mjerenja i obavještavati građani o svim eventualnim promjenama, saopćeno je iz Press službe KS.


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: