22 aktivna slučaja
407

U Kantonu Sarajevo većinom zaražene mlađe osobe, poznato koja je općina najpogođenija

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
U proteklih 24 sata na području Kantona Sarajevo je potvrđeno 17 novih slučajeva COVID-19 infekcije, a saznajemo iz kojih općina dolaze zaražene osobe.
Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevu su naveli da su većina zaraženih osobe mlađe životne dobi, koje općenito imaju blaže simptome, ali nose veliki rizik i mogućnost da zaraze starije osobe u njihovoj okolini.

Ukupno u Kantonu Sarajevo su aktivna 22 slučaja.

Trenutno je najpogođenija Općina Centar gdje je zaraženo 9 osoba plus jedna osoba koja je iz Srbije i vodi se na području te sarajevske općine jer je hospitalizirana.

Pet zaraženih je na području Općine Novi Grad, tri su iz Vogošće te po jedna sa područja Općine Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Trnovo.

Kako saznajemo riječ je o tzv. kruženju virusa i porodičnim klasterima.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS posebno naglašavaju odgovornost mlađih osoba, da dolaskom toplijeg vremena ne budu ležerni i da nose zaštitnu opremu te da izbjegavaju grupna okupljanja.

"Boravak na otvorenim površinama uz poštivanje fizičke distance, neće smanjiti kvalitet socijalnog života, ali će zaštiti vaše zdravlje. Ukoliko organizujete sastanke u zatvorenim prostorijama molimo na poštivanje socijalne distance i apelujemo na nošenje maski. Na žalost, ukoliko se trend porasta pacijenata nastavi, uz nepoštivanje zdravstvenih preporuka, morat ćemo razmišljati o restriktivnim mjerama. Sada građani imaju mogućnost da iskažu svoju odgovornost i pomognu nam u zaustavljanju širenja infekcije", poručili su iz Zavoda za javno zdravstvo.

Istakli su i da dosadašnji dobri rezultati u sprečavanju širenja zaraze nisu bili plod slučajnosti niti sreće, već pravovremeno poduzetih mjera te ozbiljnog rada epidemiologa i zdravstvenih radnika u borbi s pandemijom.