{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Kantonu Sarajevo učenici izostali skoro 3 miliona puta u protekloj školskoj godini

F
25.9.2014. u 12:27
141
62
U Kantonu Sarajevo učenici izostali skoro 3 miliona puta u protekloj školskoj godini
141
U Kantonu Sarajevo učenici izostali skoro 3 miliona puta u protekloj školskoj godini
Foto: Arhiv/AFP
Izostanci naših učenika s nastave, kako opravdani tako i neopravdani, uzimaju sve više maha, a srednjoškolci i osnovci nakupili su pozamašnu brojku izostanaka. Tako je primjerice samo u Kantonu Sarajevo u akademskoj 2013./2014. godini zabilježeno skoro 3 miliona izostanaka.
U KS u protekloj školskoj godini u osnovnim školama zabilježeno je 1.354.160 opravdanih i 53.935 neopravdanih sati što prosječno po učeniku iznosi 39,23 izostanaka.

U srednjim školama zabilježeno je 1.040.175 opravdanih, a 261.645 neopravdanih sati, znači prosječno po učeniku 70,60 izostanaka.

Po riječima stručne savjetnice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvo obrazovanja i nauke KS Lamije Husić, evidentno je da se radi o enormnom broju izostanka od koji je najveći broj opravdan.

"Međutim, bez obzira na sve to, kada pogledamo situaciju da je u osnovnim školama preko čitavog jednog tjedna svako dijete izostajalo, a u srednjim gotovo dva tjedna ovi su podaci zaista zabrinjavajući", ističe stručna savjetnica.

Zbog toga je Ministarstvo već počelo provoditi aktivnosti s ciljem shvaćanja uzroka ovakvog enormnog broja izostanaka i načina kako da se preventira ovakva situacija. Razmišlja se i o uvođenju nekih mjera i primjenjivanja oštrijih sankcija. Osim snižavanja vladanja, naravno ako se radi o neopravdanim satima, razmišlja se čak i tome da se iznimno veliki broj neopravdanih izostanaka veže s uspješnim završetkom godine.

2Ovo je pitanje naravno riješeno našim zakonima o srednjem i osnovnom obrazovanju gdje točno postoji prosjek o izostancima, tako da dijete u osnovnoj školi koje je napunilo trećinu opravdanih, a u srednjoj četvrtinu mora se uputiti na polaganje razrednog ispita. Međutim, razmišljamo da idemo korak dalje u izmjenama zakona kako bismo ovakve negativne pojave spriječili, kazala je Husićeva, dodajući kako "rješenje ovog problema nije jednostavno i jednostrano i ne želimo naravno u svemu tome da okrivljavamo samo djecu i njihove roditelje".

U našim školama evidentan je broj neopravdanih izostanaka, neki učenici to rade zato što nisu naučili gradivo, neki zato što je to u trendu, a neki zato jer ne vole neki predmet... U problem kako zadržati učenike na nastavi moraju se uključiti sve obrazovne institucije i zavodi kojih u našoj zemlji "sigurno ne manjka" i koje kako se čini problematika učenika i roditelja baš ne zanima toliko (zastarjeli način školovanja, preskupi udžbenici, nepotizam..) ili će se problem izostanaka povećavati iz godine u godinu, a problemi i dalje gurati pod tepih.

Napominjemo da su u naše istraživanje o broju izostanaka bile uključene i TK I HNK, no od njih podatke nismo dobili do zaključena ovog teksta, ili nemaju podatke ili se ne javljaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: