Efekti novog zakona
7

U Kantonu Sarajevo smanjen broj saobraćajnih nesreća, zabilježeno 184.538 prekršaja

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Broj saobraćajnih nesreća na području Kantona Sarajevo smanjen je za 929 nesreća ili 8,22 posto od primjene izmijenjenog i dopunjenog Zakona o sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini, koji je na snazi od 15. februara 2017. godine.

Kako saznajemo iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS, u toku 2017. godine na području KS registrovano je 10.438 saobraćajnih nesreća, dok ih se 2016. desilo 11.367.

"Policijski službenici Uprave policije ovog ministarstva vozačima su uručili 37.470 prekršajnih naloga zbog prekoračenja dozvoljene brzine, dok je u upravljanju motornim vozilom pod dejstvom alkohola zatečeno 2.250 vozača", kazali su nam iz MUP-a KS.

Zbog kršenja propisa iz oblasti sigurnosti saobraćaja vozačima na području KS uručeno je ukupno 184.538 prekršajnih naloga.

Izmijenjeni i dopunjeni Zakon o saobraćaju donio je strožije kazne i za korištenje mobitela tokom vožnje. Tako je u KS uručeno 3.670 prekršajnih naloga vozačima koji su za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju koristili mobilni telefon.

Također su povećane i novčane kazne za pješake.

"Upozoriili smo 1.712 pješaka, dok su za njih 3.345 uručeni prekršajni nalozi", rekli su nam iz MUP-a KS.

Podsjećamo, novi Zakon o saobraćaju donio je pozitivne pomake u većem dijelu naše zemlje. Tome svjedoče podaci skoro svih ministarstava unutrašnjih poslova BiH o manjem broju saobraćajnih nesreća. Povećanje broja nesreća prošle godine je evidentirano jedino na putevima u Tuzlanskom i Posavskom kantonu.

Prema podacima iz nekoliko MUP-ova, više od stotinu pješaka i biciklista protekle godine kažnjeno je zbog korištenja slušalica i mobitela u saobraćaju. Deseci vozača kažnjeni su zbog škripe gumama, a hiljade zbog korištenja mobitela tokom vožnje.