Mjere prevencije
517

U Kantonu Sarajevo se pojačano odvozi smeće, a ulice se čiste i dezinfikuju

A. B.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
U Kantonu Sarajevo se na području svih općina pojačano radi na prikupljanju i odvozu otpada, kao i dezinficiranje i čišćenje ulica zbog vanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč navela je da je angažovano dežurno specijalno vozilo za rad u drugoj smjeni, koje dodatno vrši pražnjenje kontejnera, na onim lokacijama na kojima se pojavljuju povećane količine otpada, iako su ti dijelovi očišćeni u prvoj smjeni.

To su uglavnom lokacije na kojima se nalaze prodavnice hrane, i rubni dijelovi grada.

"U nedjelju 22. marta će biti angažovana još dva dodatna specijalna vozila koja će prikupljati povećane količine otpada koje građani iznose tokom vikenda", dodala je ministrica Glamoč.

Također, KJKP "Rad" uvodi i direktne brojeve telefona 033/619-326 koji će raditi od 00:00 do 24:00 sati, a na koji će građani i pravna lica moći prijaviti lokacije kontejnera na kojima se i pored redovnog pražnjenja, pojavljuje veća količina otpada izazvana vanrednom situacijom.

Poručeno je i to da će dežurne službe KJKP "Rad" na ove prijave hitno intervenisati.

"Ovo preduzeće ima na raspolaganju jedno vozilo namijenjeno za pranje i dezinfekciju sa kapacitetom od 50 kontejnera na dan, te se u skladu sa prioritetima najprije dezinfekuju oni u krugu bolnica, domova zdravlja, ambulanti, migrantskih centara, staračkih domova", navela je Glamoč.

U tri smjene se taođer obavlja i mašinsko čišćenje ulica dezinfekcionim sredstavima na području svih sarajevskih općina. Čišćenje i dezinfekcija se vrši sredstvima koje je odobrio Zavod za javno zdravstvo KS i u saradnji sa Kriznim štabom KS.

Ovim putem, ministrica Glamoč i uposlenici preduzeća "Rad" apeluju na građane da postupaju u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći i da odlažu svoj komunalni otpad isključivo u kontejnere, kante ili kese kako je predviđeno Planom i programom odvoza, a da kabasti otpad i granje ne odlažu do planirane Akcije kabastog otpada o kojoj će naknadno biti obavješteni.