"Sigurna zajednica"
12

U Kantonu Sarajevo se godišnje desi blizu šest ubistava i 700 nasilnih krivičnih djela

Piše: I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Strategija Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo 2018. - 2021. dostupna je javnosti, a u dokumentu se navodi da je u prethodnom trogodišnjem periodu Kanton Sarajevo opterećen sa blizu 5.000 registrovanih krivičnih djela na godišnjem nivou, blizu 6.000 slučajeva narušavanja javnog reda i mira i blizu 11.000 registrovanih saobraćajnih nezgoda.

"U oblasti kriminaliteta, u strukturi trogodišnjeg prosjeka, dominantni su imovinski delikti (blizu 70 posto). Broj slučajeva krivičnih djela s nasiljem kao sastavnim elementom bića je na godišnjem nivou blizu 700, broj slučajeva otuđenja putničkih motornih vozila na godišnjem nivou je blizu 570, dok je broj ubistava na godišnjem nivou blizu šest", navodi se u Strategiji Uprave policije MUP-a KS.

Uočljivo je da je u 2017. godini, otkako je izabran novi komesar MUP-a KS Mevludin Halilović, smanjena stopa kriminaliteta na području Kantona Sarajevo. Sagledavajući elemente trogodišnje analize, stoji u dokumentu, uočavaju se pozitivni trendovi kada je riječ o zvaničnim pokazateljima registrovanih pojava krivičnih djela, prekršaja i ponašanja kojima se ugrožava sigurnost javnog saobraćaja.

"Na osnovu pokazatelja kriminaliteta argumentovano se može zaključiti da je Kanton Sarajevo sigurna zajednica poredeći sa pokazateljima kriminaliteta u područjima i gradovima iz okruženja. S druge strane, pokazatelji koji se odnose na osjećaj sigurnosti građana, stepen povjerenja u rad policije i viktimizacijska iskustva građana će svakako poslužiti za kreiranje strategije i dugoročno planiranje rada Uprave policije", navodi se u Strategiji.

Kao jedan od mogućih pokazatelja rezultata rada policije, navode u MUP-u, često se uzima i broj osoba lišenih slobode zbog sumnje da su izvršili krivično djelo. U posljednje tri godine taj broj je u prosjeku bio oko 1180 osoba, a detaljan broj za posljednje tri godine je prikazan u nastavku.

"U suštini, Uprava policije će razvojem vlastitih potencijala, unapređenjem organizacije rada, poboljšanjem metoda i taktika postupanja, jačanjem veza sa zajednicom, osnaživanjem komunikacije, saradnje i koordinacije, nastojati da bude efektivnija, efikasnija i općenito kvalitetnija u svom radu i pružanju usluga građanima", stoji u Strategiji Uprave policije MUP-a KS.