Promovisan program
112

U Kantonu Sarajevo prvi posao dobilo 32 doktora medicine

L. K.
Danas je u prostorijama biroa Centar Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo promovisan Program o izmjeni i dopuni Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo koji ima za cilj efikasnije zapošljavanja doktora medicine registrovanih na evidenciji nezaposlenih.

Navedenim izmjenama od strane Vlade Kantona Sarajevo, a na prijedlog Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo i resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, skinuta je odredba koja je predstavljala ograničavajući element za sve doktore koji su se nalaze na evidencije i poslije objave javnog poziva, te je na ovaj način data mogućnost ravnopravnog statusa za zapošljavanje svim doktorima medicine koji su registrovani na evidenciji Službe.

Pored promocije Programa zapošljavanja, upriličeno je potpisivanje Anexa Ugovora o sufinasiranju zapošljavanja doktora medicine između Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo i Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo s ciljem realizacije navedenog Programa zapošljavanja.

Nermin Pećanac, direktor Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo istakao je da su finansijska sredstva za Program zapošljavanja doktora medicine obezbjeđena su u visini od 1.092.000 KM za 70 doktora, u mjesečnom iznosu koji će Služba refundirati u visini od 1.300 KM za sufinasiranje dijela plate i zakonom propisanih poreza i doprinosa. Poslodavac zadržava pravo da isplaćuje puno veći iznos od ovog sufinasiranog.

U daljem obraćanju prisutne je upoznao da se Program zapošljavanja doktora medicine do sada objavljivao tri puta i to: Prvi poziv 26. januara 2018. godine po kojem je zaposleno 16 doktora medicine, od čega je u Javnoj ustanovi Domova zdravlja Kantona Sarajevo zaposleno dva doktora medicine. Zatim, drugi poziv 31. oktobra 2018. godine po kojem je zaposleno 13 doktora medicine, od čega je u Javnoj ustanovi Domova zdravlja Kantona Sarajevo zaposleno pet doktora medicine i treći poziv 24. aprila 2019. godine po kojem se zaposlilo devet doktora medicine, od čega je devet zaposleno u Javnoj ustanovi Domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Današnjim potpisivanjem Aneksa Ugovora između Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo i Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo prvi posao dobit će 32 doktora medicine u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Prezentaciji Programa zapošljavanja doktora medicine i potpisivanju Anexa Ugovora prisustvovali su i istakli važnost ove aktivnosti Amela Softić, ministrica zdravstva Kantona Sarajevo, Mehmed Kulić, v.d. direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo i Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku izbjeglice i raseljena lica Kantona Sarajevo.

Na promociji Programa prisustvovali su i doktori medicine koji su registrovani na evidenciji nezaposlenih. U ime svih prisutnih doktora obratili su se Sadžida Hadžić i Adi Osmanagić ističući zahvalnost za odluke koje su otklonile ograničenja za zaposlenje po navedenom Programu kojim će im se omogućiti brzo zaposlenje.