|

U Kantonu Sarajevo postoji pet klastera, a do sada je ukupno testirano 79 osoba

U Kantonu Sarajevo postoji pet klastera, a do sada je ukupno testirano 79 osoba
105
S. H.
26.3.2020. u 14:15
97
komentara
105

dijeljenja
U Kantonu Sarajevo postoji pet klastera, a do sada je ukupno testirano 79 osoba Foto: T. S./Klix.ba
Posljednji epidemiološki izvještaj Kriznog štaba Federacije BiH kaže da je u Kantonu Sarajevo do sada testirano ukupno 79 osoba, a u posljednjem izvještaju Kriznog štaba Kantona Sarajevo se kaže da je poznato pet klastera, odnosno izvora kontakata potencijalnog širenja zaraze koronavirusa.
Statistika za Kanton Sarajevo je sljedeća. U samoizolaciji je trenutno 1.569 osoba, a za 283 osobe je istekao period samoizolacije. Do sada je potvrđeno devet slučajeva zaraze, od čega je jedan smrtni ishod.

U Kantonu Sarajevo trenutno postoji pet klastera i to "Konjic" (veza s proslavom godišnjice kompanije Igman), "Imidž" (nadležni nisu iznosili detalje o ovom klasteru, a povezan je s muškarcem koji je tu zaposlen kao konobar, a potvrđen mu je virus nakon što jeprisustvovao proslavi u Konjicu), "Privredna komora" (zaražen predsjednik Privredne komore FBiH nakon što je bio na proslavi kompanije Igman, ali je nakon toga bio na sastancima u komori), "Privatna firma" (Radi se o firmi s 23 uposlenika u kojoj je radila žena koja je preminula) i klaster "Autobus" (radi se o autobusu koji je 19. marta stigao iz Turske i u kojem je bila osoba kod koje je sinoć potvrđen koronavirus). Tri klastera u Kantonu Sarajevu pojavila su se u posljednjih 48 sati.


Premijer Kantona Sarajevo je izjavio da će epidemiološka služba sve pratiti i da će uslijediti testiranje svih kontakata.

Epidemiologinja Aida Pilav je poručila da će slijediti strategiju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) shodno veličini problema.

"Kada dobijemo sve podatke koji su već i finalizirani idemo u testiranje kontakata da vidimo sliku širenja epidemije. Radimo kućna testiranja, uzima se bris i nosi na KCUS, a to rade stručne osobe iz nekog doma zdravlja ili iz Epidemiološke službe", kazala je.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Ministar policije Ismir Jusko je kazao da se planira organizovanje prisilne izolacije za one koji krše samoizolaciju te da su već u opticaju određene lokacije. Također je naglasio da one osobe koje drugi put budu prekršile policijski sat više neće biti kažnjavane s 500 KM, već će biti kažnjene zatvorom.

Ministar finansija Jasmin Halebić je kazao da je Vlada KS dogovorila s UNDP-jem zajednički projekt kupovine određenog broja respiratora, a s računa svakog ministarstva za tu namjenu će biti izdvojeno 60.000 KM.

Prijavi grešku


Komentari (97)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...