Novi cjenovnik
22

U Kantonu Sarajevo od danas su veće cijene javnog gradskog prijevoza

S. Š.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U Kantonu Sarajevo od danas su cijene karata u javnom gradskom prijevozu u Kantonu Sarajevo veće te će pojedinačna karta koštati 1,80 KM, umjesto dosadašnjih 1,40 KM, dok će karta na komercijalnim linijama biti skuplja za 0,30 KM i koštat će 2,30 KM.
Naime, prije nekoliko dana je potpisan Sporazum između prijevoznika u Kantonu Sarajevo kojim su uvedene dvije novine na području ovog kantona, a radi se o cijenama karata u javnom gradskom prijevozu.

Sporazumom je predviđeno da cijena pojedinačne karte od danas, odnosno 5. jula, umjesto 1,40 iznosi 1,80 KM, dok će karta na komercijalnim linijama biti skuplja za 0,30 feninga te će umjesto 2 koštati 2,30 KM.

Osim toga, radnički kuponi na području Kantona Sarajevo od danas će važiti i u vozilima GRAS-a i Centrotransa.

Također, pored radničkih, i mjesečni kuponi boračke populacije, RVI i šehidskih porodica će važiti kod oba prijevoznika, bez obzira kod kojeg prijevoznika je mjesečni kupon kupljen.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je za Klix.ba prokomentarisao ovakvu odluku objašnjenjem zbog čega je došlo do povećanja cijene karata u javnom prijevozu.

"Kada je riječ o jediničnoj karti, u junu prošle godine neovisna komisija za formiranje cijena je detektovala da cijena koštanja jedne karte treba biti 2,40 KM. Mi smo tada kao Vlada rekli ne možemo dozvoliti da poskupi javni prijevoz u vremenu globalnog poskupljenja, idemo naći sredstva za subvencije prema građanima i prijevoznicima i snizili smo cijenu karte sa 1,60 i 1,80 na 1,40. Sa sutrašnjim danom ta cijena će biti 1,80 KM, ponovo na osnovu ranije utvrđene stvarne cijene karte. Neće biti 2,40 KM kao što bi trebala biti, jer smo odlučili nastaviti sufinansirati građanima i prijevoznicima razliku", rekao je Šteta.