Zvanični podaci
878

U Kantonu Sarajevo još uvijek nema potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom (COVID 2019) kontinuirano radi sa Kantonalnom upravom civilne zaštite, a shodno naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.

Epidemiološka situacija se kontinuirano mijenja, a trenutni broj potvrđenih slučajeva zaraženih Coronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine je 22, dok ih u Kantonu Sarajevo još uvijek nema.

Poziva se građanstvo da strogo prati, ispunjava i poštuje naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, što prvenstveno podrazumijeva zabranu okupljanja, poštivanje pravila kućne samoizolacije, te poštivanje zdravstvenih preporuka nadležnih zdravstvenih vlasti, odnosno neodlaženje samoinicijativno u zdravstvene ustanove, posebno ne u bolničke kapacitete.

Posebno se ističe poštivanje socijalne distance, izbjegavanje rukovanja, pojačan režim lične i higijene prostora u kojima se boravi.

Također se posebno skreće pažnja da se svi poslovni sastanci reduciraju i organiziraju sa minimalnim brojem ljudi.

Podsjećamo na Aplikaciju za praćenje prisutnosti koronavirusa (Covid-19) na području Kantona Sarajevo koja je dostupna za sve građane. Podaci se ažuriraju u realnom vremenu, Aplikacija je direktno povezana za službenu evidenciju Zavoda za javno zdravstvo KS.

Verziju Aplikacije za mobitele možete otvoriti na linku: https://arcg.is/1PWjfi

Desktop verzija je dostupna na linku: https://arcg.is/1OGT5j