BiH
0

U Kantonu Sarajevo još nema poskupljenja hljeba

FENA
Vlada Kantona Sarajevo razmatrala je na današnjoj sjednici aktuelnu problematiku uzrokovanu enormno visokim temperaturama u toku ove godine, a koja na svjetskom i evropskom tržištu za posljedicu ima povećanje cijena osnovnih sirovina za životne namirnice, prije svega pšenice i kukuruza.

Sve ovo će se sigurno odraziti i kroz povećanje cijena osnovnih životnih artikala. Prvo će nas pogoditi povećanje cijena hljeba, prerađevina od brašna, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar privrede KS-a Abid Šarić dodavši kako u ovom trenuktu u Sarajevskom kantonu još uvijek nisu poskupili ni hljeb, ni brašno ni ostali proizvodi od brašna, te da do poskupljenja neće doći ni u narednih nekoliko dana.

“Obaviješten sam od odgovornih ljudi iz 'Klasa' da će u toku sljedeće sedmice izvršiti analizu i dogovoriti o daljim aktivnostima”, kazao je ministar Šarić.

U Kantonu Sarajevo sutra će biti organiziran sastanak na kojem će proizvođači, distributeri brašna, pšenice, kukuruza, hljeba, te predstavnici Direkcije za robne rezerve i Saveza potrošača razmatrati ovu problematiku.

“Sutra ćemo definisati konkretne mjere i pokušat ćemo da s rezervama kojima raspolaže kantonalna Direkcija za robne rezerve napravimo jedan aranžman sa proizvođačima, odnosno distributerima brašna i pšenice, kako bismo na neki način i kod njih amortizovali ovaj pritisak rasta cijene. Prva nužnost reagovaranja za eventualno poskupljenje koje će uslijediti je zaštita socijalno najugroženih kategorija stanovništva, odnosno da kroz odgovorajuće socijalne programe pokušamo pomoći onim najugroženim kategorijama stanovništva”, kazao je ministar Šarić dodavši kako je država ta koja mora da poduzme odgovarajuće mjere kako bi se prevazišao ovaj problem.