Ušteda energije
28

U Kantonu Sarajevo bi trebao biti utopljen veći broj stambenih objekata

FENA
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić i direktor Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Ševkija Okerić potpisali su danas Sporazum o saradnji na implementaciji Modela poboljšanja energetske efikasnosti na području Kantona Sarajevo.

Taj model je usvojila Vlada, kako bi što veći broj stambenih objekata u Kantonu Sarajevo bio obuhvaćen projektom energetske efikasnosti.

Ministar Lukić je kazao da je glavni cilj Sporazuma uspješna realizacija aktivnosti koje će doprinijeti tome da što veći broj građana, pod povoljnijim uslovima, izvrši energetski efikasno utopljavanje svojih objekata stanovanja.

Dodao je da će, osim individualnih, realizacijom ovog modela, biti obuhvaćeni i objekti kolektivnog stanovanja.

Očekuje da će u projektu učestvovati i Grad Sarajevo, kao i svih devet općina na čijim će se područjima utopljavati objekti.

Narednih dana bi trebali biti potpisani sporazumi između predstavnika Kantona i lokalnih zajednica.

Projekt energetske efikasnosti na području KS se realizira 11 godina, a očekivanja su da će se kroz novi model ubrzati aktivnosti i povećati broj objekata koji će se sanirati u toku jedne godine.

Sve navedene aktivnosti koordinirat će Ured za energetsku efikasnost SERDA-e – saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.