Spahić za Klix.ba
0

U Kantonu Sarajevo 37 slučajeva morbila, veliki odziv na vakcinaciju djece

A. Ku.
Foto: Klix.ba/Shutterstock
Foto: Klix.ba/Shutterstock
U Kantonu Sarajevo registrovano je 37 slučajeva morbila kod djece, dominantno kod djece predškolskog uzrasta do šest godina.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazao predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Ademir Spahić 15 slučajeva je laboratorijski potvrđeno, dok kod 22 djeteta klinička slika ukazuje na to da će slučajevi morbila biti potvrđeni.

"Bitno je naglasiti da smo mi za dvije sedmice vakcinisali 2.338 djece, a u prošloj cijeloj godini, i prva i druga vakcina, vakcinisano je ukupnoi 5.000. Faktički smo za dvije sedmice vakcinisali onoliko koliko za godinu dana", rekao je Spahić.

Smatra da je bila uspješna kampanja kojom su roditelji pozvani da vakcinišu djecu te se zbog toga danas može govoriti o ovim brojkama.

Kaže nam da će dva punkta za vakcinaciju u Domu zdravlja Vrazova i Domu zdravlja Saraj Polje biti otvorena sve dok bude odziva građana.

"Uvijek naglašavam da će pedijatrijska služba na KS morati biti preformulisanai da će trebati biti uspostavljena četiri punkta te da se obezbijedi dovoljan broj pedijatara, već imamo problem u Centru i Novom Sarajevu", rekao je Spahić.