Testirano 486 ljudi
26

U Kantonu Sarajevo 29 pozitivnih na koronavirus, preminule dvije osobe

B. R.
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo je registrovano još 29 osoba pozitivnih na koronavirus od 486 testiranih, a 67 pacijenata se oporavilo. Preminule su dvije osobe, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kako su naveli, od ovog broja novozaraženih, njih 19, odnosno 65,51 posto je iz porodičnih klastera ili su kontakti s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su dva pacijenata koja su bila zaražena koronavirusom.

Proteklog dana na koronavirus je testirano 486 osoba. Kanton Sarajevo danas ima 922 aktivna slučaja. U samoizolaciji se trenutno nalazi 4.037 građana.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano 51.947 osoba zaraženih koronavirusom, kao i 49.809 izliječenih osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 50, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 83.

Trenutno su hospitalizirana 203 pacijenta i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 134, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 69 pacijenata.

Na respiratoru je šest pacijenata, pet na KCUS-u i jedan pacijent u Općoj bolnici. Kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste 23 pacijenta, a u Općoj bolnici četiri. U protekla 24 sata s hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U covid-ambulantama Doma zdravlja Kantona Sarajevo pregledano je 370 pacijenata, od kojih je šest transportovano u Opću bolnicu i isto toliko na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR brisova: na Vrbanji 73, u Novom Gradu 23, u Semizovcu 14 i na Ilidži 10. Ukupan broj uzetih PCR brisova na punktovima i u covid-ambulantama je 310.

Covid pozivni centar je zabilježio 443 poziva, a obavljena su 162 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i zdravstvenih ustanova zahvalili su građanima i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.