Dnevni presjek
0

U Kantonu Sarajevo 25 novozaraženih, jučer vakcinisano 468 građana

R. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo od testiranih 508 osoba potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Na sreću, nije bilo preminulih, dok se od Covid-19 infekcije oporavilo 18 naših sugrađana.

Poređenja radi jučerašnji presjek donio je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon testiranja 541 uzorka.

Trenutno je na bolničkom liječenju 27 pacijenata, od kojih 14 ima akutnu infekciju, dok su ostali sa post covid komplikacijama ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 16 pacijenata, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 11. Nema pacijenata na respiratoru i niko od njih ne koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 124 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 828 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 53.092 osobe zaražene koronavirusom i 51.677 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 30.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 64 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 244 PCR brisa.

Covid pozivni centar imao je 55 poziva, a u ambulantama je obavljeno i 25 razgovora sa pacijentima.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 468 doza vakcina.

I danas napominjemo da je od subote, 31. jula, u Zetri, u okviru "Dana otvorenih vrata", omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava.

Ovakva organizacija vakcinacije bit će nastavljena i danas, pa iz Ministarstva pozivaju građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.