Virus stigao u BiH
22

U Kantonu Sarajevo 21 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog straha od koronavirusa

Dž. L.
Ilustracija
Ilustracija
Na području Kantona Sarajevo trenutno je 21 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog sumnje na moguće obolijevanje od koronavirusa.
Kako saznajemo, u periodu od 30. januara do 4. marta, 398 osoba na području Kantona Sarajevo ispitano je putem sanitarnih upitnika kako bi se utvrdilo da li kod njih postoje simptomi obolijevanja od koronavirusa. Sanitarne upitnike ispunilo je i 50 grupa. U ovom periodu izdata su rješenja za 37 osoba čije zdravstevno stanje su pratili ljekari. U međuvremenu je smanjen broj sumnjivih osoba.

Najviše su praćeni putnici koji su se vraćali u glavni grad BiH s putovanja iz zemalja koje su žarište virusa, poput Kine, Južne Koreje, Irana te Italije. Ljekari, u saradnji s graničnom policijom, također su pregledali putnike na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na kojem je postavljen punkt Sanitarne inspekcije za skeniranje putnika.

Oni putnici kod kojih su primijećeni simptomi poput kašlja ili povišene temperature još su pod zdravstvenim nadzorom.

Prema ranijim najavama iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, zdravstveni radnici prate kretanje epidemije te vrše testiranja onih pacijenata koji pokažu prve znakove infekcije. Tako je nedavno bilo za Kineze koji su pod temperaturom smješteni na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Na sreću, kod njih nije potvrđen koronavirus.

Prvi slučajevi koronavirusa u BiH potvrđeni su jutros u Banjoj Luci, a riječ je o muškarcu koji je zaražen prilikom putovanja u Italije te njegovom sinu na kojeg je prenio zarazu.

Podsjećamo sve stanovnike koji primijete neke od respiratornih simptoma bolesti ili imaju povišenu temperaturu da telefonski zakažu sastanak sa svojim ljekarom kako bi izbjegli boravak i kontakt s drugim osobama u domovima zdravlja.