Posljednji presjek
13

U Kantonu Sarajevo 14 novozaraženih koronom, za dva dana vakcinisano 1.140 osoba

Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 349 testiranih. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 37 osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih osam, odnosno 57,14 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Tokom jučerašnjeg dana preminula su tri pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom.

Kanton Sarajevo danas bilježi 558 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 2.857 naših sugrađana. Trenutno su u KS hospitalizirana 133 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 80, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" 53 pacijenta.

Na respiratoru u KCUS-u nalaze se tri pacijenta.

U isto vrijeme kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 12 pacijenata, a u Općoj bolnici njih pet. U protekla 24 sata s hospitalizacije je otpušteno pet osoba. U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 204 pacijenta, od kojih su četiri transportovana na KCUS, a jedan u Opću bolnicu.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.211 osoba zaraženih koronavirusom i 50.403 izliječene osobe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 28.

Od ponedjeljka je u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) nastavljeno vakcinisanje osoba starijih od 75 godina, kao i hemodijaliziranih i osoba s transplantiranim organima, a zatim i odraslih pacijenata sa Downovim sindromom, hroničnih pacijenata i osoba koje boluju od rijetkih bolesti. Od raspoloživih 5.282 doze, prvog dana je vakcinisano 803, a drugog 337 osoba. Danas su se navedenim kategorijama stanovništva na vakcinisanju u Zetri pridružili i uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine, koji primaju vakcine iz donacije Republike Turske.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave poštivati sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.