U bolnicama 39 osoba
0

U Kantonu Sarajevo 11 novozaraženih, aktivna još 202 slučaja

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo testirano je 477 uzoraka na koronavirus. Od tog broja, zabilježeno je 11 pozitivnih uzoraka na koronavirus. Od koronavirusa u posljednja 24 sata oporavilo se 10 osoba, a smrtni slučajevi nisu zabilježeni.

Od pomenutog broja novozaraženih, šest osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo hospitalizirano 39 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 24, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" njih 15. Nema pacijenata na respiratoru, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koristi jedan pacijent.

Kanton Sarajevo danas bilježi 202 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 943 osobe.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.582 osobe zaražene koronavirusom i 51.097 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 76 pacijenata, od kojih je 17 transportovano na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeta su 72 PCR uzorka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktu i u covid-ambulantama izvršeno 298 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 75 poziva, a obavljena su i 53 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštili su da je tokom jučerašnjeg dana aplicirana ukupno 1.131 doza vakcina. U Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" danas će biti nastavljena vakcinacija i revakcinacija onkoloških pacijenata i građanstva, kao i uposlenika Ministarstva sigurnosti BiH. Također, planirana je i vakcinacija farmaceutskih radnika.