BiH
0

U kantonalnoj bolnici Zenica od bruceloze se liječi 55 osoba

FENA
Na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona trenutno je od bruceloze oboljelo 55 osoba koje se nalaze na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Prema riječima načelnice Službe za zarazne bolesti KB Zenica prim.dr. Lejle Čalkić od početka godine u ovoj ustanovi od bruceloze se liječilo 109 osoba, što je za 18 osoba manje, nego što je liječeno tokom cijele 2007.

"Oboljeli su uglavnom muškarci u srednjoj dobi koji su bili u fizičkom dodiru sa zaraženim životinjama", izjavila je prim.dr. Čalkić.

Povodom povećanja broja oboljelih od bruceloze, danas je u sjedištu ZDK-a održan sastanak na kojem su o mjerama i aktivnostima u vezi sa suzbijanjem bruceloze razgovarali premijer ZDK-a Miralem Galijašević, direktori svih veterinarskih stanica s područja ZDK-a, Zavoda za javno zdravstvo, predstavnici MUP-a, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne uprave civilne zaštite.

"Očito je da je epidemija uhvatila maha i ono čime nismo zadovoljni jeste to što dijagnosticiranje bolesti traje dosta dugo. Kako bismo donijeli mjeru zabrane nomađenja i kretanja stoke, potrebno je da nađemo lokaciju za karantin i neškodljivo uklanjanje bolesne stoke, u čemu tražimo pomoć općina", kazao je premijer Galijašević.

Predstavnici Kantolanlne bolnice Zenica zatražili su od kantonalnih vlasti da osiguraju finansijsku pomoć bolnici koja je za dijagnosticiranje i liječenje oboljelih u prva četiri mjeseca izdvojila oko stotinu hiljada KM.