Može li bolje?
133

U kakvim uslovima borave pacijenti na Klinici za plućne bolesti u Sarajevu

L.K.
Foto: Ema Kadrić /
Foto: Ema Kadrić
Ema Kadrić je 23-godišnjakinja oboljela od cistične fibroze, te je nedavno boravila na Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu Podhrastovi u Sarajevu. O navodnim lošim bolničkim uslovima pričala je za Klix.ba, a komentar na cijelu priču dobili smo i iz Klinike.

Cistična fibroza je sistemsko genetsko oboljenje koje spada u grupu rijetkih bolesti. Kvalitet i dužina života oboljelih od ove bolesti znatno su smanjeni. U Bosni i Hercegovini problem odraslih pacijenata oboljelih od ove bolesti nije riješen.

Smještaj bez klime, nedostatak doktora i potrebnih lijekova

Kadrić priču započinje kazavši kako u BiH pacijenti oboljeli od cistične fibroze nisu ničiji problem, te kako su neki ljekari odbili da je liječe jer su preopterećeni svojim pacijentima.

"Moja liječnica je prihvatila da me liječi. Trenutno sam jedini pacijent kojeg je ikada liječila od ove bolesti, jer niko od oboljelih ranije nije dostigao odraslu dob", kaže Kadrić.

Priča nam kako je prije mjesec hospitalizirana zbog pogoršanja stanja, međutim tretman nije bio veoma učinkovit s obzirom na to da u kliničkoj apoteci nije bilo odgovarajućih lijekova. Samo nekoliko sedmica nakon izlaska iz bolnice je ponovo hospitalizirana, a na raspolaganju nije imala lijek koji se do tada pokazao kao efikasan, te ga je morala posebno kupiti.

"Cijena lijeka je 1.500 KM za dvije sedmice intravenozne terapije", kaže Ema.

S obzirom na prirodu njene bolesti, Kadrić ne bi smjela biti u dodiru s pacijentima koji imaju neku zaraznu bolest, stoga hospitalizacija na odjeljenju za maligna oboljenja nije bila toliko loša opcija. Drugih opcija, kako kaže, svakako nema.

Još jedna u nizu loših stvari jeste temperatura sobe u kojoj boravi. Kada je posljednji put hospitalizirana, Kadrić je boravila u sobi u kojoj je temperatura iznosila 30 stepeni. Pacijentima je strogo zabranjeno napuštati odjel i izlaziti u park ispred zgrade. Ne postoji nikakav oblik rashlađenja osim propuha koji je zabranjen zbog žalbi pacijenata.

Za vrijeme boravka u bolnici nema uslove da sprovodi svoje dnevne inhalacije i fizioterapiju, što bi inače trebala raditi svaki dan. Ovo je već sedmi put u četiri godine da leži na klinici i njeno generalno stanje se pogoršava.

"Još bitnija stvar od samog boravka na klinici jeste svakodnevna njega CF pacijenata. U Kantonu Sarajevo pacijenti stariji od 18 godina nemaju osnovne lijekove. U ostalim kantonima lijekove nemaju ni djeca niti odrasli. Samo nekoliko pedijatara u Sarajevu zapravo zna kako liječiti ove pacijente", privodi priču kraju Kadrić.

Naposlijetku ističe kako je na neki način prepuštena sama sebi. Još nije u lošem stanju i vjeruje da bi uz kvalitetnu njegu i sve lijekove koji joj trebaju mogla voditi skoro normalan život, ali kaže kako to u Bosni i Hercegovini jednostavno nije moguće.

Klinika kaže da posjeduje lijekove koji su potrebni

Ovim povodom smo kontaktirali Kliniku za plućne bolesti, predočivši im tako žalbu njihove pacijentice. Oni su drugačijeg mišljenja, te ističu da situacija nije onakva kakvom ju je Kadrić predstavila.

"Ne znamo o kojim lijekovima je konkretno riječ, ali generalno mi lijekove imamo, jedino može doći do zastoja u snabdijevanju kliničke apoteke istim i to kada je za njihovu nabavku zadužen Federalni zavod zdravstvenog osiguranja", odgovorili su sa Klinike plućnih bolesti Sarajevo.

Dodali su kako na uslove smještaja svojih pacijenata nemaju utjecaja jer su oni najvećim dijelom uslovljeni građevinskim prilikama objekta u kojem su smješteni.

"Higijenski uslovi boravka su besprijekorni i borba protiv intrahospitalnih infekcija je na visokom i rekli bi smo, zavidnom nivou", istakli su kazavši i kako se na OJ Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu, KCU Sarajevo provodi dijagnostika i liječenje odraslih bolesnika sa svim bolestima pluća, do momenta kada dijagnostika i liječenje zahtijevaju hiruršku intervenciju.

"Za sada smo u stanju da u navedenom smislu zbrinemo naše pacijente do nivoa da zbog bolesti pluća ne trebaju ići u inostranstvo", rekli su.

Na koncu su rekli kako u uslovima akutnih upala fizikalna terapija ne dolazi u obzir, te kako se ona provodi nakon otpusta pacijenta iz bolnice.

"O potrebi za inhalacijama ovakvih pacijenata odlučuje ljekar specijalista koji vodi pacijenta i kada smatra da je to indicirano, one se provode", zaključuju.