|

U kabinetu Cvijanović se okupili lideri stranaka: RS zauzima stav o odluci Ustavnog suda BiH

U kabinetu Cvijanović se okupili lideri stranaka: RS zauzima stav o odluci Ustavnog suda BiH
2
Piše: Er. M.
2.4.2019. u 11:55
58
komentara
2

dijeljenja
1/10 Foto: M.D./Klix.ba
2/10 Foto: M.D./Klix.ba
3/10 Foto: M.D./Klix.ba
4/10 Foto: M.D./Klix.ba
5/10 Foto: M.D./Klix.ba
6/10 Foto: M.D./Klix.ba
7/10 Foto: M.D./Klix.ba
8/10 Foto: M.D./Klix.ba
9/10 Foto: M.D./Klix.ba
10/10 Foto: M.D./Klix.ba
Predsjednica bosanskohercegovačkog entiteta RS Željka Cvijanović danas se sastala s predstavnicima stranaka koje imaju zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a u povodu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Danu RS-a.
Pozivu na sastanak sa Željkom Cvijanović odazvali su se predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, Socijalističke partije Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i NDP-a Dragan Čavić te potpredsjednici SDS-a Miladin Stanić i Demosa Spomenka Stevanović.

Povod za sastanak je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je ponovo proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Predstavnici entitetskih vlasti su ubrzo nakon odluke poručili da će donijeti neko rješenje kojim će se ispoštovati odluka Ustavnog suda BiH, ali da će se 9. januar i dalje obilježavati kao entitetski praznik.

Podsjećamo, nakon što je Ustavni sud BiH po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zabranio obilježavanje 9. januara kao dana manjeg bh. entiteta te brisao sporne odredbe Zakona o praznicima RS-a, vlasti iz RS-a usvojile su Zakon o Danu RS-a kako bi navodno implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

Bošnjački i hrvatski delegati u Vijeću naroda RS-a uputili su zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Danu RS-a, a koje je Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 29. marta 2019. godine proglasio neustavnim.
Prijavi grešku


Komentari (58)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...