BiH
138

U junu promjenjivo vrijeme sa pljuskovima, juli će biti pravi ljetni mjesec

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Statističke analize Federalnog hidrometeorološkog zavoda ukazuju da će temperature u junu biti nešto iznad višegodišnjeg prosjeka, koji za ovaj mjesec iznosi 16,9 stepeni celzijusa. Ukupna količina padavina u junu će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, koji za juni iznosi 91 litar po metru kvadratnom.

"Vrijeme u ovom mjesecu će biti dosta promjenljivo i bit će nešto topliji od višegodišnjeg prosjeka. Međutim, moguća su i iznenađenja u vidu lokalnih pljuskova koji su inače karakteristični za šesti mjesec, ali će uprkos tome biti i dosta sunca", rekao je za Klix.ba klimatolog Željko Majstorović, dodajući kako se najviše padavina očekuje sredinom juna.

Naš sagovornik ističe kako će juli biti pravi ljetni mjesec. "Neće biti tako rekordno visokih temperatura i suše kao što je to bilo u julu prošle godine, ali će vrijeme biti ljetno u pravom smislu te riječi i dosta toplo. Slično vrijeme će biti i u prvoj polovini augusta, dok se u drugoj polovini tog mjeseca očekuju nešto niže temperature sa više padavina", naveo je Majstorović.

Inače, prema podacima Zavoda, ljeto 2013. godine će u našoj zemlji biti nešto toplije od višegodišnjeg prosjeka, dok će količina padavina biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka.