{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U junu postavljanje kamena temeljca za centar "Jedan krov za sve" u Goraždu

F
24.5.2015. u 16:13
9
9
U junu postavljanje kamena temeljca za centar "Jedan krov za sve" u Goraždu
9
Udruženje "Istina" iz Goražda organiziralo je danas akciju čišćenja lokaliteta na području općine Goražde na kojem bi u junu trebalo da bude postavljen kamen temeljac za izgradnju centra "Jedan krov za sve", čija glavna namjena je da udomi djecu bez roditeljskog staranja i nemoćne osobe.
Voditeljica projekta izgradnje tog centra Munira Džabija kazala je Feni da je zadovoljna odzivom akciji koja će biti nastavljena i u narednom periodu da bi teren bio u potpunosti očišćen prije nego bude postavljen kamen temeljac.

"Sve je zaraslo u šiblje, vrijedno se radilo, a odziv je bio zadovoljavajući. U akciju čišćenja uključili su se i Općina Goražde, Vatrogasno društvo i Civilna zaštita iz Goražda, koji su nam ustupili alatke za rad", kazala je.

Naglašava da je Organizacioni odbor na sjednici ranije ovog mjeseca u Goraždu odlučio da manifestacija polaganja kamen temeljca za izgradnju tog centra bude održana u ponedjeljak, 15. juna, a bit će pozvani zvaničnici raznih nivoa vlasti u BiH, ambasadori u BiH, kao i ostali predstavnici vladinog i nevladinog sektora.

Centar "Jedan krov za sve" bit će izgrađen u mjestu Rešetnica na teritoriji općine Goražde. Izgradnja će se odvijati u fazama kako budu pristizala sredstva, a pod pokroviteljstvom Udruženja izbjeglih, reseljenih, socijalno ugroženih, invalidnih, oboljelih osoba, RVI i demobilisanih boraca "Istina".

U okviru centra bit će dom za penzionere, centar za rehabilitaciju, za pomoć djeci s posebnim potrebama, centar za dijalizu, te razne vrste savjetovališta. U planu je izgradnja i dvije kuće za smještaj djece bez roditeljskog staranja, kao i objekta za žene žrtve nasilja u porodici i njihovu djecu.

Imat će svoj stočni fond, štale, plastenike i voćnjake, a sve što bude premašilo njihove potrebe donirat će onima kojima to bude potrebno.

Planirano je da taj centar prvi te vrste u BiH, nakon što bude izgrađen, bude samoodrživ te da nakon toga budu izgrađeni slični centri i u drugim dijelovima BiH.

Za završetak kompletnog projekta potrebno je oko osam miliona KM, a bit će zaposleno oko 40 ljudi raznih profila. Zasad je neizvjesno koliko će vremena biti potrebno za okončanje kompletnog projekta, a Džabija kaže da je izvjesna prva faza u kojoj je planirana izgradnja kuće namijenjene za djecu bez roditeljskog staranja i pratećih objekata, zatim plastenika i štala.

"Imat ćemo naš stočni fond, štale, plastenike i voćnjake, a sve što bude premašilo potrebe centra donirat ćemo onima kojima to bude potrebno. Osim što će imati 40 zaposlenih radnika, centar će biti i fabrika humanitarne pomoći za narod BiH", kazala je.

Mogućnost za pomoć izgradnji tog centra su raznovrsne. U funkciji je i humanitarni broj 090 291 070, pozivi važe samo unutar BH Telecom mreže, a pozivom se doniraju 2 KM za gradnju tog centra.

U cilju prikupljanja novca za izgradnju centra, ranije ove godine upriličena je i donatorska večera za predstavnike raznih nivoa vlasti, ambasada u BiH i druge javne ličnosti. Organizatori su zadovoljni odzivom, a određeni broj pozvanih koji zbog ranije preuzetih obaveza nije mogao prisustvovati, uplatio je kotizaciju večere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: