BiH
0

U junu počinje obnova fasade zgrade Parlamenta BiH

FENA
Predstavnici Parlamentarne skupštine BiH i firme Uniogradnja iz Sarajeva potpisali su danas Ugovor o početku obnove fasade zgrade Parlamentarne skupštine BiH, u vrijednosti od 3.486.490 KM.

Oko 80 posto sredstava za obnovu osigurala je Vlada Kraljevine Norveške, dok će preostalih 20 posto biti izdvojeno iz budžeta institucija BiH.

Očekuje se da će obnova fasade početi u junu i trajat će šest mjeseci.

Objekt Parlamentarne skupštine BiH stavljen je u funkciju 1980. godine i ovo će biti prva ozbiljna rekonstrukcija fasade ove zgrade, koja je u značajnoj mjeri oštećena tokom proteklog rata.

Nivo oštećenja je takav da fasada u sadašnjem stanju prijeti sigurnosti i zaposlenih i gostima koji posjećuju ovaj objekt.

Ukupna površina koja će obnovom biti obuhvaćena je oko 7.000 kvadratnih metara, odnosno oko 4.000 kvadratnih metara kamena i oko 3.000 staklenih površina i bravarije.

Donacija Kraljevine Norveške, koja će s 80 posto sredstava finansirati obnovu fasade, nakon obnove Velike dvorane je druga značajna pomoć koju u obnovi zgrade PSBiH pruža narod ove prijateljske zemlje.

Ugovor o početku obnove fasade potpisali su sekretar Zajedničke službe PSBiH Aljoša Čampara i direktor firme Unigradnja DD Sarajevo, koja je izvođač radova, Vehid Adilović.

Čampara je također najavio bi do kraja godine, uz fasadu zgrade PSBiH, trebalo da bude obnovljen i trg, što će predstavljati istinski Trg BiH, koji će odgovarati gradskom evropskom trgu.