IDDEEA
0

U julu u funkciji sistem za izdavanje biometrijskih pasoša

FENA
U toku su završne aktivnosti na elektronskom uvezivanju matičnih ureda u svim općinama, a sistem za izdavanje biometrijskih pasoša u funkciju će biti pušten u julu, potvrdila je Feni glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka u BiH (IDDEEA) Amila Opardija.

Pojašnjava da će se ovaj sistem testirati šest mjeseci, što znači da će se provoditi kompletna procedura kao da se izdaje biometrijski pasoš, a izdavat će se pasoš koji je trenutno u upotrebi.

U testnoj fazi će se analizirati svi segmenti sistema te ukoliko se uoče neki nedostaci bit će otklonjeni u ovoj fazi.

-Tek kada utvrdimo da je sve u redu sa sistemom tada će se početi izdavati biometrijski pasoši. Početak izdavanja je kraj decembra 2009. ili najkasnije 1. januar 2010. godine, kazala je Opardija.

Cilj elektronskog uvezivanja matičnih ureda je veća sigurnost u izdavanju tzv. ulaznih dokumenata na osnovu kojih se izdaju ostali lični dokumenti. U procesu izdavanja biometrijskih putnih isprava elektronski će se provjeravati ulazni dokumenti.

Službenik matičnog ureda će biti u mogućnosti elektronski potvrditi službeniku MUP-a, kod kojeg je osoba podnijela zahtjev za izdavanje biometrijskog pasoša, da je osoba državljanin BiH, odnosno da posjeduje validan dokument (rodni list, uvjerenje o državljanstvu) izdat u skladu sa zakonom.

Biometrijski pasoš je dokument koji sadrži elemente zaštite od falsifikovanja i elektronski čip, pomoću kojeg je moguća provjera identiteta na osnovu fizioloških karakteristika osoba koje su podvrgnute nekoj kontroli.

U IDDEEA su potvrdili da će novi bh. pasoš u čipu sadržavati dva biometrijska podatka - sliku i otisak prsta.

-Glavna karakteristika biometrijskog pasoša je garancija da je vlasnik tog dokumenta istovremeno i vlasnik identiteta utisnutog u tom pasošu, dodala je Opardija.

Konačnu cijenu biometrijskog pasoša propisat će Ministarstvo civilnih poslova BiH u skladu sa Zakonom o pasošima, a prilikom formiranja cijene napravit će se analiza troškova vezanih za izdavanje putnih isprava i nabavku obrazaca. Težnja će biti da se ne vrši preveliko povećanje u odnosu na postojeće cijene.

Fotografije za nove biometrijske pasoše će se praviti na licu mjesta, odnosno na MUP-ovoj lokaciji gdje se podnosi zahtjev za izdavanje putne isprave, navode u IDDEEA.