Zanimljiva simbolika
11

U jeku diplomatske krize s BiH Hrvatska zabila probni pilon za Pelješki most

Klix.ba
Prvi probni pilon Pelješkog mosta zabijen je danas u morsko dno između Komarne i Brijeste. Ovaj građevinski poduhvat urađen je u jeku diplomatske krize izazvane jučerašnjim odlaskom hrvatskog ambasadora Ivana del Vechia u Banju Luku na obilježavanje neustavnog Dana RS-a.

Podsjećamo, premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora u BiH Ivana Del Vechia nazad u Hrvatsku. Del Vechio je jučer u Banjoj Luci prisustvovao svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog Dana RS-a, a danas mu je upućen poziv da se javi u Zagreb.

Paralelno s tim Hina javlja kako je danas na mjestu budućeg Pelješkog mosta obavljen građevinski zahvat bitan za temeljenje građevine. Predstavnik Hrvatskih cesta za realizaciju ugovora o izgradnji Pelješkog mosta Jeroslav Šegedin, objasnio je kako je svrha zabijanja pilona u stupno mjesto broj 4 da izvođač dokaže projektom tražen kvalitet i tehnologiju izvođenja radova.

"Uz to, želimo vidjeti koliko je dinamika radova u skladu s dinamičkim planom izvođača. Znat ćemo jesu li potrebne preinake ili je sve u skladu s tehnologijom kojom raspolažu. Zasad smo zadovoljni, posebno kvalitetom izvedbe pilona koji su na putu iz Kine za gradilište. Njih 26 stiže, a još 20 čeka ukrcaj", rekao je Šegedin.

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. aprila između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto finansira se iz EU fondova.