Akcija policije u Novom Pazaru
0

U Jašarevićevoj kući uniforma i knjige o ekstremnom islamu

Sarajevo-x.com
Novi Pazar
Novi Pazar
Srbijanska policija pronašla je u novopazarskoj kući Mevlida Jašarevića (23), koji je u petak pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, vojnu uniformu i knjige o ekstremnom islamu.

Kuća osumnjičenog je pretresena u sklopu akcije koju su poslije napada izveli srbijanski policajci, a on još nije saslušan u Sarajevu gdje je u bolnici na Koševu pod ljekarskim nadzorom poslije ranjavanja.

U okviru akcije u Srbiji, na nekoliko sati je na informativni razgovor privedeno 17 pripadnika vehabijskog pokreta iz Sanžaka, a pretreseno je 17 lokacija u Sandžaku. Poslije saslušanja u policiji, kome je prisustvovao i tužalac, oni su pušteni i provjeravaju se njihove aktivnosti i pregledaju komunikaciona sredstava koja su im oduzeta.

U akciji je privedeno 12 muškaraca sa terotorije Novog Pazara, po dvojica iz Sjenice i Tutina i jedan državljanin BiH. Policija je u petak uvečer i do ranih subotnjih sati pretresla i kuću osumnjičenog Jašarevića i još 17 lokacija na teritoriji Sandžaka. Posljednju akciju policije protiv vehabijskog pokreta na teritoriji Novog Pazara, Tutina i Sjenice izveli su Žandarmerija, Služba za borbu protiv terorizma Uprave kriminalističke policije i Uprava policije Srbije, u saradnji sa pripadnicima BIA-e.

Prilikom pretresa nađeno je 18 kompjutera i laptop računara, oko 1.800 CD diskova, oko 30 audio kaseta, oko 50 SMS kartica, veći broj kompakt diskova, jedna video kamera sa 17 kaseta, pet vojnih uniformi, tri veća noža, jedna sablja, nekoliko bejzbol palica, kao i literaturu koja opisuje i propagira ideje tog pokreta. Sve što je nađeno u kućama vehabija vještači se posebno - sadržaj kompjutera, laptopa..., javio je srbijanski list Blic.