BiH
0

U januaru zasjedaju oba doma Parlamenta FBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će u ovom mjesecu. Prema dosadašnjim najavama, Dom naroda sastat će se 12., a Predstavnički dom 25. januara, ali to ne znači da neće biti još januarskih sjednica.

Rukovodioci su uoči Nove godine konstatirali postignutu stabilnost u radu Parlamenta nakon višemjesečnog turbulentnog perioda. Prioritete za 2017. godinu najavili su shodno obavezama iz Reformske agende.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara u tom je kontekstu navela nastavak donošenja reformskih zakona koji će Bosnu i Hercegovinu približiti Europskoj uniji, zakona i odluka čiji je cilj kreirati što povoljnije okruženje za nove investicije i otvaranje radnih mjesta te osigurati ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

"Pred nama je još jedna godina puna izazova, ali i mogućnosti koje moramo iskoristiti kako bismo donošenjem dobrih i provodivih zakonskih rješenja stvorili povoljnije okruženje za život i rad svih naroda i građana u Federaciji BiH", kazala je Bradara koncem 2016. godine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić tada je rekao da su, gledano iz ugla Parlamenta, stvorene pretpostavke za stabilnost Federacije u 2017.

Od prioriteta za ovu godinu, izdvojio je osjetljivo pitanje zakona o uvezivanju staža te nekih segmenata vezanih za boračku problematiku. Mušić je podsjetio da su zadnjih dana 2016. u Predstavničkom domu odobreni Prijedlog budžeta FBiH za 2017., kao i zakona o njegovom izvršenju te planovi vanbudžetskih fondova. Također je prihvaćen prijedlog za dopunu Zakona o budžetima, kojim se gradu Mostaru omogućava operativnost budžetskog novca iako tamo već godinama nisu održani izbori i nije formirana nova vlast.

Stvaranje pretpostavki za stabilnost Federacije u 2017. godini, iz ugla Parlamenta, Mušić je vidio na osnovu toga što su svi navedeni, kao i drugi važni akti, razmotreni i prihvaćeni na vrijeme (kao i u Domu naroda) iako je nekoliko prethodnih mjeseci rad Parlamenta bio praktično blokiran usljed političkih nesuglasica.