Vremenske prilike u BiH
0

U januaru 21 dan pod snježnim pokrivačem

Sarajevo-x.com
Prema statističkih podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u prvoj polovini febuara očekuje nas promjenjivo vrijeme, a krajem mjeseca nove snježne padavine.

"Vrijeme u februaru će biti dosta promjenjivo, sa dosta izmjena stabilnih i perioda sa kišnim i snježnim padavinama. Temperature će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, koji u Sarajevu iznosi 1,5, u Tuzli 6,6, u Banjaluci 1,7, a u Bihaću 2,3 stepena Celzijusa", kazao je Dženan Zulum, klimatolog iz FHMZ-a.

U Zavoda prognoziraju da će druga polovina februara biti nešto hladnija od prve, sa većom vjerovatnoćom snježnih padavina. Što se tiče padavina, one će se također kretati u granicama višegodišnjeg prosjeka, koji za mjesec februar iznosi 67 litara po metru kvadratnom.

Srednja temperatura u Sarajevu u januaru iznosila je 0,5 stepeni Celzijusa, maksimalna temperatura od 13 stepeni Celzijusa zabilježena je 20. januara, a minimalna temperatura od -14,4 stepena izmjerena je 6. januara.

U Sarajevu je registrovan 21 dan sa snježnim pokrivačem, a maksimalna visina snijega od 11 centimetara zabilježena je od 9. do 11. januara.