Pohod ratnim stazama
0

U jamu Bezdan alpinisti spustili vijenac

FENA
Stotinu planinara iz Sarajeva pohodilo je danas planinu Visojevicu na tradicionalnom pohodu ratnim stazama organiziranom u znak sjećanja na ilegalce iz Drugog svjetskog rata Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu koji su svirepo mučeni i bačeni u jamu Bezdan, kao i žrtve stradale tokom poslednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

Mustafa Dovadžija bio je kurir pokrajinskog komiteta KPJ za BiH, a on i njegov suborac Janko Balorda likvidirani su i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara. Tek 1956. godine otkriveni su njihovi posmrtni ostatci a sahranjeni su nedaleko odatle na brdu Jela.

PD "Igman" Sarajevo i sreski odbor boraca NOR-a spomenik su im podigli 27. jula 1956.godine, a obnovljen je 2008.godine sredstvima Općine Ilijaš.

Sudionici današnjeg pohoda položili su cvijeće na spomenik Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi i odali počast.

Članovi Kluba spasavalaca 2000 Sarajevo, predvođeni Pašagom Grbom tim povodom izveli su vježbu spuštanja vijenaca u jamu Bezdan. Alpinisti su se spustili na dubinu od 30 metara, a motorolom su bili u vezi sa komandantom pohoda Ševkom Porča.

U današnjem pohodu je položeno cvijeće i na grob narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Mirku Laziću te na spomen kosturnicu herojima u Srednjem, a u znak sjećanja na žrtve rata u BiH cvijeće je položeno na Sokolini i na Hajir česmi.

Pohod je organizirao PD Igman u saradnji sa SABNOR-om Kantona Sarajevo, te općinama Stari Grad i Ilijaš, sa porukom da se takvi zločini nikad ne zaborave i ne ponove.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ustupio je sanitetsko vozilo za potrebe današnje manifestacije i zabilježena je samo jedna intervencija.

Ovo je 38. pohod ratnim stazama, treći poslije rata u BiH. Dosad je u pohodima na Visojevicu sudjelovalo oko 20 hiljada ljudi.