BiH
0

U Jajcu uklonjena neeksplodirana raketa iz prošlog rata

Sarajevo-x.com
Tokom vršenja građevinskih radova u neposrednoj blizini gradske pijace u centru Jajca u utorak je pronađeno neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz posljednjeg rata.
Radilo se o raketi kalibra 90 mm M79, poznatijoj pod nazivom "Osa", saopćeno je iz Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva Federalne uprave civilne zaštite.

Raketa se nalazila odmah pokraj istorijskog spomenika Hrama Mitre iz 4. stoljeća. Dodatnu otežavajuću okolnost uništavanju ovog NUS-a predstavljala je činjenica da se sredstvo nalazilo u neposrednoj blizini vodovodne cijevi kojom se grad Jajce napaja pitkom vodom.

Po pozivu iz lokalne zajednice na teren su izašli eksperti Federalne uprave civilne zaštite, Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanja NUS-a. Nakon provedene identifikacije tipa i stanja neeksplodiranog ubojnog sredstva, analize situacije i procjene okolnosti na licu mjesta, odlučeno je da se zbog veoma visokog rizika koji predstavlja postojanje eksplozivnog sredstva velike razorne moći u okruženju u kojem se kreće i boravi veliki broj ljudi hitno pristupi njegovom uklanjanju iz strogog centra grada i i uništavanju na bezbjednom mjestu.

U operaciju uklanjanja i uništavanja pronađenog NUS-a bili su uključeni Općinska služba civilne zaštite Jajce, Policijska stanica Jajce, Služba hitne medicinske pomoći i Vatrogasna brigada Jajce. Naročit doprinos uspješnom provođenju operacije dali su pripadnici Policijske stanice Jajce koji su osigurali pratnju tokom izmještanja i fizički obezbijedili koridor kojim je sredstvo izmješteno onemogućavajući građane da uđu u opasnu zonu tokom samog izmještanja.

Nakon provođenja nevedenih aktivnosti pronađeno neeksplodirano ubojno sredstvo je uništeno u srijedu u 12.25 sati, čime je opasnost koju je ono predstavljalo po građane Jajce trajno uklonjena.