|

U Jajcu naučni skup posvećen životu i djelu Dubravka Lovrenovića

U Jajcu naučni skup posvećen životu i djelu Dubravka Lovrenovića
2
F
FENA
19.1.2018. u 08:44
52
komentara
2

dijeljenja
U Jajcu naučni skup posvećen životu i djelu Dubravka Lovrenovića Dubravko Lovrenović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naučni skup "Dubravko Lovrenović život i djelo" organizirat će 20. januara u velikoj dvorani Općine Jajce Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti tog grada, a povodom godišnjice smrti istaknutog profesora i naučnog djelatnika Dubravka Lovrenovića.
Na skupu će o djelu i rezultatima Lovrenovićevog rada govoriti Srđan Šušnjica, Emir O. Filipović, Mirzah Fočo, Edin Bujak i Enver Kazaz.

Dubravko Lovrenović bio je profesor na katedri za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i dugogodišnji član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Mirzah Fočo iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH ističe za Fenu da je tokom svih godina zajedničkog rada u Komisiji profesor Lovrenović dao nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-historijskog naslijeđa BiH.

Smatra da će u nepreglednoj listi profesionalnih uspjeha prof. Lovrenovića svakako ostati upisana njegova inicijativa, kao i predan rad i angažman na upisu stećaka na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a. Zahvaljujući, između ostalog, njegovoj posvećenosti i istrajnosti, stećci koji su fenomen ovih prostora dobili su zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

"Godina koja je prošla pokazala je da je odlazak prof. Lovrenovića, osim nemjerljivog gubitka za akademsku zajednicu, ostavio duboku prazninu u našim srcima, jer otišao je veliki čovjek i prijatelj. Iskreno se nadamo da će mladi stručnjaci nastaviti gdje je on stao, a da bh. javnost Dubravka nikada neće zaboraviti", rekao je dugogodišnji Lovrenovićev saradnik Mirzah Fočo.
Prijavi grešku


Komentari (52)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...