Uručeni im ključevi
299

U Jablanici osam porodica koje su živjele u kolektivnim centrima dobile stanove

B. T.
Osam porodica riješilo stambeno pitanje
Osam porodica riješilo stambeno pitanje
U jablaničkom naselju Gornja Kolonija završena je izgradnja zgrade sa osam stanova, kroz projekt CEB II – "Zatvranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja", kojeg implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik općine Jablanica Damir Šabanović uručili su ključeve novoizgrađenih stanova i time ozvaničili useljenje osam porodica – korisnika kolektivnih centara.

"Dolazak hladnijih dana za ovih osam porodica više nije briga. Sagrađena je jedna moderna, funkcionalna i utopljena zgrada. Marljivo se radilo kako bismo danas došli do ovog najsvečanijeg čina. Završetkom zgrada u općinama zatvaramo i kolektivne centre. Novi izgled ovih lijepih objekata mijenja i izgled okoline. To je rezultat dobre saradnje lokalne zajednice i Ministarstva. Svi smo sretni zbog današnjeg čina useljenja", kazao je Ramić.

Šabanović i Ramić tokom obilaska zgrade
Šabanović i Ramić tokom obilaska zgrade

Završetkom projekta CEB II će biti zatvoreno više od 76 posto neuslovnih kolektivnih smještaja na području Federacije Bosne i Hercegovine.

"Do sada je na području Federacije BiH u okviru projekta CEB II - 'Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja' rekonstruisano i izgrađeno ukupno 473 stambene jedinice u 14 općina i gradova, te je u toku izvođenje radova na izgradnji 313 stambenih jedinica za dvanaeset podprojekata koji se realiziraju na području Grada Mostara i Goražda, Općina Ključ, Velika Kladuša, Čelić, Kalesija, Ilidža, Foča FBiH i Pale Prača", istakao je Ramić