Uz magistralni put
1.9k

U Jablanici od kamenčića dizajniran veliki Cvijet Srebrenice

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Povodom današnjeg obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, na ulazu u Jablanicu uz magistralnu cestu M-17 iz smjera Sarajeva je postavljen veliki Cvijet Srebrenice.

Cvijet dizajniran od mnoštva kamenčića, koji je kako doznajemo djelo vrijednih ruku jablaničke omladine je postavljen na najfrekventnijem mjestu između magistralne ceste M-17 i gradske džamije u tom gradiću na Neretvi sa ciljem da se svima pošalje jasna poruka kako se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti i nikada više nikome ponoviti.

Podsjećamo, da je magistralni put M-17 jedna od najprometnijih saobraćajnica u Bosni i Hercegovini i da je brojne sudionici saobraćaja u tom gradiću Cvijet Srebrenice kao simbol stradanja nevinih žrtava opomenuo da se zlo koje je zadesilo Srebrenicu nikada ne smije ponoviti.

Cvijet Srebrenice ili cvijet "Sjećanje" neslužbeni je simbol genocida u Srebrenici.

Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira 11. juli 1995. godine.

Podsjetimo da je danas, na obilježavanje 27. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici vječni smiraj pronašlo 50 žrtava genocida.

Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci su ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine koji je u trenutku smrti imao 59 godina.

Među žrtvama koje su ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika. Radi se o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni.