Strasbourg
55

U izvještaju Evropske komisije ni riječi o BiH, većina članica EU protiv proširenja

Klix.ba
Federica Mogherini i Johannes Hahn (Foto: AFP)
Federica Mogherini i Johannes Hahn (Foto: AFP)
Komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini danas su u Strasbourgu kazali da su zemlje Zapadnog Balkana potvrdile evropsku perspektivu i da im predstoji daljnji rad na reformama, a tokom predstavljanja izvještaja nisu spomenuli Bosnu i Hercegovinu.

Evropska komisija danas je objavila Paket proširenja u kojem se procenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU. 

Johannes Hahn je kazao da se sada očekuje nova dinamika zemalja na putu ka članstvu u EU te da se ona osjeti svakog dana.

"Naša posvećenost je jasna. Region je sproveo reforme i modernizovao privredu. Od šest kandidata Crna Gora i Srbija su napredovale u pregovorima. Danas Komisija preporučuje da se otvore pregovori s Albanijom i Makedonijom", navela je Mogherini.

“Današnji izvještaj je presjek stanja. Svake godine ćemo imati ovakav izvještaj od proljeća 2019. godine. Velika stopa nezaposlenosti, posebno među mladima, je izvor zabrinutosti", rekao je Hahn. 

Komentarišući izvještaj o Makedoniji i Albaniji kazao je da se može vidjeti nešto što obećava.

"Obje države postigle su mnogo u proteklim mjesecima i to treba uvažiti. Na vijeću je da procijeni kvalitet dokumenata i da pređemo na novu fazu. Ovo je dobro urađen zadatak", kazao je Hahn.

Komesar za proširenje je poručio da nema besplatne karte u EU. Istakao je važnost ekonomske saradnje u svim oblastima i unapređenje poslovne klime.

"To je jasno naznačeno i rečeno u našoj strategiji. Cijeli proces se zasniva na radu i djelovanju. Ko je brz i ko radi na onome što se treba uraditi treba biti i nagrađen. Napredak zavisi od pojedinačnog napretka, ali i kvalitet je bitan".

Hahn je istakao da je istinski interes EU stvaranje stabilnosti i povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Komesar EU je pohvalio Tursku za davanje podrške za 3,5 miliona registriranih izbjeglica iz Sirije. Ipak je istakao i kako se Turska sve više udaljava od Evropske unije, ali da je ona ključni susjed za saradnju te da su joj date određene preporuke.

"Evropska Unija će nastaviti pomagati Tursku u borbi s tim izazovima".

Na pitanje novinara kako se izboriti s visokim stepenom organizovanog kriminala i druge strukturalne reforme u Albaniji, ali i drugim zemljama, Mogherini je kazala da nema velikih i malih članica EU, već 28 članica.

"Izvještaj je zasnovan na činjenicama. Preporuke za daljnje unapređenje su tu, ali govorimo i o rezultatima koji su postignuti. Putujem u četiri države večeras. Komunikaciju ću ostaviti za sastanke s lokalnim medijima. Poduzeti su koraci u pravom smjeru", izjavila je Mogherini.

Johannes Hahn je kazao da je trenutno većina članica protiv proširenja EU.

Jedan od ključnih uslova Evropske komisije bila je i normalizacija odnosa Srbije s Kosovom, a poznato je da je prije pet godina potpisan sporazum o formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu, što na neki način predstavlja institucionalnu zaštitu Srba. Priština je prije nekoliko dana počela provođenje tog sporazuma, što je Mogherini ocijenila pozitivnim.

"Kada je riječ o dijalogu, moram reći da sam optimista da Beograd i Priština mogu postići obavezujući dogovor, a to je sve u okviru paketa koji smo danas usvojili. Iako postoje poteškoće koje se ponavljaju, možda upravo zbog toga postoje perspektiva i mogućnost postizanja sporazuma. Mislim da su obje strane i građani svjesni da je vrijeme da se ide naprijed i postavi bolja situacija za Prištinu i Beograd”, rekla je Mogherini.

Također, sutra će šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark uručiti izvještaj bh. zvaničnicima o napretku za BiH.