Osam mrtvih i 44 ranjeno
50

U izraelskom raketiranju Gaze ubijen vođa Islamskog džihada, ali i petogodišnja djevojčica

M. G.
Najmanje osam ljudi je ubijeno, uključujući vođu Islamskog džihada i mladu djevojku i 44 ranjeno u nizu raketnih napada širom Gaze.

Taysir al-Jabari, komandant brigade Al-Quds, vojnog ogranka Islamskog džihada, poginuo je u zračnom napadu na stan u Palestinskoj kuli u centru Gaze, saopćila je grupa.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je da je najmanje osam osoba ubijeno, uključujući al-Jabarija i petogodišnju djevojčicu. Najmanje 44 osobe su ranjene.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Širom Gaze se moglo čuti i vidjeti više eksplozija. Izraelske izviđačke bespilotne letjelice mogle su se čuti kako nadlijeću nad opkoljenom enklavom.

Napadi su također pogodili južna područja Khan Younis i Rafah, kao i kvart Al-Shuja’iya.

To je uslijedilo nakon višednevnih napetosti s Islamskim džihadom nakon hapšenja višeg palestinskog vođe Basama al-Saadija u okupiranom gradu Jenin na Zapadnoj obali.

[TWITTER]1555576700628598784[/TWITTER]

To je također došlo nakon nekoliko dana zatvaranja granica, uključujući zatvaranje komercijalnog prijelaza Karam Abu Salem, koji je odgovoran za protok goriva potrebnog za jedinu elektranu u Gazi.

Islamski džihad je u saopćenju rekao: “Neprijatelj je započeo rat protiv našeg naroda i svi smo dužni braniti sebe i svoj narod, i ne dozvoliti neprijatelju da se izvuče sa svojim akcijama koje imaju za cilj potkopavanje otpora i nacionalne nepokolebljivosti.”

Ranije u petak, izraelska vojska je saopćila da napada Gazu, dodajući da je "posebna situacija proglašena na izraelskom unutrašnjem frontu".

Izrael je ranije ove sedmice zatvorio puteve oko Gaze i poslao pojačanje na granicu dok se pripremao za odgovor nakon hapšenja visokog člana grupe Islamski džihad na okupiranoj Zapadnoj obali u ponedjeljak.