{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Italiji otvoren park "Tuzla"

F
26.5.2008. u 16:15
0
0
U Italiji otvoren park "Tuzla"
0
U Italiji otvoren park "Tuzla"
U okviru manifestacije "Procvjetali Jadran" (Adriatico in Fiore) u talijanskom gradu Cervia, provincija Ravenna, svečano je otvoren park pod nazivom "Tuzla".
Park su otvorili predsjednik provincije Ravenna Francesco Giangrandi, gradonačelnik Cervije Roberto Zoffoli i načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tom prilikom, načelnik Tuzle zahvalio je domaćinima na ukazanom povjerenju i mogućnosti da se na ovaj način prezentira Tuzla i njenu tisućugodišnja povijest, koju obilježavaju sol, ljubav i tolerancija.

Obzirom da je i grad Cervia "grad soli", Imamović je podcrtao značaj i simboliku koju sol kroz stoljeća nosi, omogućavajući kontinuitet života i ljubavi na prostorima na kojima se nalazi, dodao je Imamović.

Park u Cerviji osmislili su i realizirali stručnjaci iz Zavoda za urbanizam općine Tuzla i Službe za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica. Osnovna ideja pri njegovoj realizaciji bila je da kroz formu cvijeća, zelenila i aleja, prikaže ono po čemu je Tuzla prepoznatljiva, a to su sol, slana jezera, slani bunari i neolitska posuda za proizvodnju soli, a kroz cijelu kompoziciju se proteže simbolika tolerancije, ljubavi i kontinuiteta.

Slijedeća aktivnost, koja će u okviru ovog projekta biti realizirana, je izgradnja parka u Tuzli, na prostoru ispred zgrade Muzeja istočne Bosne i Muzičke škole. U realizaciju ovog parka bit će uključeni i stručnjaci iz grada Cervia i provincije Ravenna, u smislu tehničke pomoći, a kompletno projektiranje i realizaciju provest će stručnjaci općine Tuzla.

Dugogodišnja suradnja Tuzle i Ravenne odnedavno se proširila i na oblast gradskog zelenila, odnosno uređenja parkova, a sve u okviru projekta "INFIORE" koji je financiran iz sredstava programa INTERREG IIIA/CARDS. Općina Tuzla je jedan od partnera u ovom projektu Europske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: