Proces saradnje
10

U Istočnom Sarajevu večera ministara uoči Samita bez Dačića, zvaničnika Kosova i Albanije

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
U ponedjeljak i utorak u Sarajevu i na Jahorini bit će održan samit Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a večeras su u Istočno Sarajeva stigli ministri vanjskih poslova ili njihovi zamjenici zemalja članica SEECP-a, osim predstavnika Kosova, Albanije i Srbije.
Oni su se skupili u restoranu Toplik na poziv ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka. Ministri su u lijepom ambijentu prvo popili piće, zatim napravili zajedničku fotografiju, a zatim se zaputili na večeru.

Večeri prisustvuju predstavnici Crne Gore, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Turske, Slovenije i BiH. Svoj dolazak u BiH otkazale su delegacije Kosova i Albanije, dok se dolazak ministra Srbije Ivice Dačića očekuje sutra.

Samit dolazi u sjeni otkazivanja dolaska delegacije Kosova i Albanije. Nakon što je Thaci kazao da neće prisustvovati jer je poziv Milorada Dodika bio ponižavajući jer Kosovo nije tretirano kao ostale države, njima se pridružila i Albanija.

Ministar vanjskih poslova te zemlje Gent Cakaj je kazao da nema saradnje u regionu bez jednakog tretmana svih.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak za Klix.ba je bojkot dolaska u BiH predstavlja neugodno iznenađenje i implementaciju najavljene zajedničke vanjske politike Prištine i Tirane.

Sastanak će biti održan u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedanja SEECP-om i prethodi Samitu SEECP-a na razini predsjednika 9. jula 2019. godine na Jahorini, kojim će se okončati predsjedanje Bosne i Hercegovine ovom regionalnom inicijativom pod motom "Bolja povezanost za bolji život“.