Naselje Miljevići
212

U Istočnom Sarajevu položeni vijenci za vojnike JNA stradale Dobrovoljačkoj

Klix.ba
Polaganje vijenaca za stradale vojnike Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici upriličeno je danas u Istočnom Sarajevu, tačnije u Miljevićima, a organizatori skupa su izrazili negodovanje što niko zbog dešavanja iz 2. i 3. maja 1992. godine nije procesuiran ni 27 godina poslije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović je izjavio da je unaprijed bilo dogovoreno da kolona bude na miran način izvučena iz Sarajeva.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"To je dogovorio predsjednik Alija Izetbegović. Ubijene su osobe onesposobljene za borbu, što je protivno međunarodnom ratnom pravu. Ja ne znam šta je potrebno Tužilaštvo da procesuira sva lica odgovorna za ovaj zločin", istakao je ministar Milunović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić je istakao da ni nakon 27 godina nema kažnjenih za strašan zločin.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Oni koji su počinili strašne zločine 2. i 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici nad pripadnicima JNA su trebali biti na odsluženju kazne. Odgovorni su najviše pozicionirani vojni i politički zvaničnici tadašnje BiH", kategoričan je Kojić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Kojić se nada da će predmet dobiti sudski epilog i da će biti procesuirani odgovorni po službenoj dužnosti.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Ovo nije bio herojski čin. Ubistvo nenaoružanih vojnika JNA je bio kukavički čin", zaključio je Kojić.