Centralni događaj
282

U Istočnom Sarajevu danas obilježavanje neustavnog "Dana Republike Srpske"

B. R.
Jučerašnje pripreme za obilježavanje neustavnog "Dana Republike Srpske" u Istočnom Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jučerašnje pripreme za obilježavanje neustavnog "Dana Republike Srpske" u Istočnom Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
"Dan Republike Srpske" danas će biti obilježen u Istočnom Sarajevu, što će biti prvi put da se ovaj neustavni praznik obilježava centralnom svečanosti u ovom gradu. Riječ je o još jednoj političkoj provokaciji koja je izazvala brojne reakcije.
Centralni događaj prethodnih godina povodom ovog praznika, za koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2019. utvrdio da je neustavan, bio je u Banjoj Luci. Njegov najznačajniji dio jeste defile pripadnika policije, što neće izostati ni u Istočnom Sarajevu.

Defile podrazumijeva prikaz opremljenosti entitetske policije, a ranije je i podrazumijevao i sporne pjesme. Prošle godine se pjevalo: "Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst Nemanjića, za slavu Obilića". Osim što su ovi stihovi sporni sami po sebi, paradoksalno je da su pjevani pred predstavnicima Kine u kojoj je decenijama na vlasti Komunistička partija.

Vlasti RS-a odlučile su da centralni događaj neustavnog praznika ove godine bude u Istočnom Sarajevu, pravdajući to time da je riječ o prostoru na kojem je formiran ovaj entitet 9. januara 1992. U FBiH smatraju da je riječ o još jednoj provokaciji s obzirom na to da će navedeni događaj biti nekoliko kilometara od glavnog grada.

Pojedine organizacije u FBiH su pozivale na oštrije i konkretnije reakcije, kao što je blokada putnih komunikacija između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, smatrajući da postoji opasnost po sigurnost. Međutim, nadležni uvjeravaju da sigurnost u FBiH nije ugrožena te su javnost pozvali na smirenost. Neki su upozoravali da bi se prenagljenim reakcijama dao alibi nacionalističkoj politici vladajućih u RS-u i da je to ono što i priželjkuju.

Želja vlasti ovog entiteta da obilježava ovaj dan nije sporna, ali je sporan dan na koji se on obilježava - to je ono što je utvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Presuđeno je da 9. januar ne simbolizira zajedničko sjećanje. Zapravo, za veliki broj građana simbolizira početak rata - ratnih zločina i genocida.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opet neće prisustvovati centralnom događaju obilježavanja ovog praznika. Poručio je jučer da želi "dugovječnost RS-a, ali u okviru Bosne i Hercegovine". Ovom događaju prethodnih godina nisu prisustvovali predstavnici Zapadnih država. Prošle godine su prisustvovali predstavnici Rusije i Kine.