Teška situacija u cijeloj BiH
0

FOTO / U Istočnom Mostaru već 72 sata nemaju hrane, vode i struje

Sarajevo-x.com/FENA/SRNA
Foto: F. K./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Iz entitetskih civilnih zaštita kažu da je danas situacija mnogo bolja u odnosu na prethodna dva dana, od kada su sniježne padavine prozrokovale veliki broj problema i gotovo blokirale cijelu državu. Međutim, neka sela su još uvijek odsječena od ostatka države, a saobraćaj se odvija veoma otežano.

Rješenjem Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija proglašeni su zimski uslovi za vožnju na svim magistralnim putevima na području FBiH, te se zabranjuje kretanje za zglobne autobuse, teretna vozila i šlepere.

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva: Konjic-Mostar, Sarajevo-Foča, Mostar-Nevesinje, Tomislavgrad-Karlov Han, Šuica-Tomislavgrad-Posušje, Gacko- Tjentište i Stolac-Neum.

Gradski saobraćaj u Sarajevu u funkciji

U glavnom gradu BiH gradski saobraćaj je normalizovan, odnosno, saobraćaju trolejbusi od Trga Austrije do Dobrinje, i na liniji Otoka - Dobrinja. Jučer, a i danas tokom dana je nastavljeno čišćenje snijega sa tramvajskih šina kako bi i tramvaji proradili.

Međunarodni aerodrom Sarajevo funkcionira bez ikakvih problema, potvrđeno je Feni iz ovog javnog preduzeća.

Svi odlasci i dolasci su uredni, a ukoliko ima odgađanja ili kašnjenja, Aerodrom Sarajevo nije uzrok već je to u nadležnosti kompanija.

Pista je čista i uposlenici Aerodroma "rade kao da je +10".

Uslijed velikih količina snijega na krovu zgrade Gradske uprave u Cernici, došlo je do plavljena ureda u istočnom krilu na prvom i drugom spratu zgrade. U ovom trenutku spašava se oprema i dokumentacija kako bi šteta bila što manja, javila je dopisnica Sarajevo-x.com iz Mostara.

Federalni štab Civilne zaštite će danas održati sjednicu kojoj će prisustvovati i premijer FBiH Nermin Nikšić, kako bi se vidjelo šta dalje treba poduzeti.

Teška situacija u selu Zijemlje U Republici Srpskoj su počele nove sniježne padavine što stvara dodatne probleme. Poteškoće naročito imaju u sarajevsko-romanijskoj regiji i Hercegovine. Put nije prohodan prema Kalinoviku, a Civilna zaštita RS-a će nastojati da pročisti put do sela u toj općini koja su potpuno blokirana.

Načelnik općine Istočni Mostar Radovan Palavestra uputio je jutros apel Vladi RS za pomoć jer je mjesto Zijemlje pod snijegom visine i do tri metra.

Mještani već 72 sata nemaju struju, niti fiksnu i mobilnu mrežu, a prema posljednjim informacijama nemaju ni vode. U još nekoliko zaseoka u Istočnom Mostaru se nalaze djeca i starije osobe kojima je hitno potrebno pomoći.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder rekao je Srni da pripadnici Uprave pokušavaju dodatnim mašinama da se probiju do sela Zijemlja i da im je ostalo još 20 kilometara.

Helikopteri na Sokocu

Iz općine Trnovo je i dalje neprohodna komunikacija prema opstalim lokalnim zajednicama Istočnog Sarajeva i Foče.

Jučer je pročišćen dio magistralnog puta Istočno Sarajevo-Trnovo, u mjestu Krupačke stijene, ali su ogromne lavine ponovo onemogućile prolazak.

Kada je u pitanju Sokolac u RS-u tamo će helikopteri Helikopterskog servisa RS pomoći ugroženom stanovništvu.

Vivilna zaštita RS-a i ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić, će danas imati vanrednu sjednicu zbog novonastale situacije. Centrotrans nastavlja saobraćati

Centrotrans Eurolines i danas nastavlja sa redovnim autobuskim prijevozom. Na određenim linijama saobraćaj se odvija po nedjeljnom redu vožnje.

Na svim pravcima gdje saobraća prigradsko gradski saobraćaj linije su uspostavljene za pravce: Sarajevo - Ilijaš, Fojnica, Busovača, Kiseljak, Hrenovica, Kakanj, Breza, Vareš, Visoko, Zenica i Pale.

Kada je u pitanju međugradski i međunarodni saobraćaj stanje je također normalizovano i 90 posto autobuskih linija saobraća po nedjeljnom redu vožnje. Od danas autobusi saobraćaju na slijedećim relacijama: Sarajevo – Zenica, Sarajevo – Brčko, Sarajevo – Bihać, Sarajevo – Goražde, Sarajevo – Tuzla, Sarajevo – Gradačac, Sarajevo – Bugojno. Još uvijek nisu uspostavljene autobuske linije za Bijeljinu, Srebrenicu, Sanski Most i Bosansku Dubicu.

Danas redovno saobraćaju Međunarodne linije prema redu vožnje za: Dortmund, Beč preko Bosanskog Broda i Zagreb. Autobusi danas neće saobraćati prema Dubrovniku.