Podržavao agresiju na BiH
0

U Istočnoj Hercegovini žele graditi spomenik Miloševićevom saradniku Momiru Bulatoviću

G. M.
Slobodan Milošević i Momir Bulatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slobodan Milošević i Momir Bulatović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na prijedlog grupe bivših pripadnika Vojske RS-a iz Istočne Hercegovine jučer je u Gacku formiran inicijativni odbor za gradnju spomenika nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i Vlade Savezne Republike Jugoslavije Momiru Bulatoviću.

Podsjetimo, Momir Bulatović je za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu podržavao velikosrpsku retoriku, te je čak propagirao i pripajanja dijelova Hercegovine Crnoj Gori. Također bio je i bliski saradnik Slobodana Miloševića.

Predsjednik odbora je Miladin Dostinić iz Gacka, a potpredsednik Dragomir Pako Novaković iz Bileće.

Član tog tijela je i izvršni direktor preduzeća "Jumedia mont" iz Podgorice i glavni i odgovorni urednik lista "Dan" Mladen Milutinović, kao i Miljan Aleksić, iz Bileće, Vojin Gušić iz Nevesinja, Dejan Bodiroga iz Trebinja, Aleksa Dobranić iz Berkovića i Petar Mihić iz Ljubinja.

Na osnivačkoj sjednici usvojena je odluka o gradnji spomenika koji bi bio postavljen na ulazu u Bileću, iz pravca Nikšića, piše "Dan".

Organizatori su rekli da na taj način žele da se "oduže Bulatoviću koji im je pomogao u najtežim trenucima za Istočnu Hercegovinu i Republiku Srpsku tokom minulog rata".

Ideja je da se spomenik Bulatoviću, koji bi bio od bronze u prirodnoj veličini, postavi preko puta Bilećke kasarne. Dostinić je naveo da je nekoliko kilometara vazdušne linije odatle Vučji Do, "mjesto gdje su 1876. godine crnogorski i hercegovački bataljoni pobijedili tursku vojsku i time najavili početak kraja otomanske imperije i njihove vladavine na tim prostorima".

Gradnja spomenika sa postavljanjem i okolnim uređenjem koštala bi oko 50.000 konvertibilnih maraka i za ta sredstva će se "pobrinuti odbor sa narodom Hercegovine, a bit će otvoreni žiro računi za uplatu novca". Međutim, prije te gradnje, kako je rečeno, neophodno je da se kod Bilećke kasarne izgradi kružni tok koji je, inače, ranije planiran, za šta je potrebno 333.000 KM koje će biti zatražene od Vlade RS.

Bulatović je preminuo 30. juna 2019. godine u 63. godini života i sahranjen je u Kučima.

Inače, gradnja spomenika Bulatoviću, s obzirom na njegovu ulogu tokom agresije na BiH, bila bi nova provokacija, odnosno skandal. Podsjetimo da u Republici Srpskoj već postoje ulice koje se zovu po zločincima poput Draže MIhailovića, te da se crtaju murali zločincima poput Ratka Mladića.