Fotografije i eksponati
71

U Istanbulu otvorena izložba o životu Alije Izetbegovića

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
U prostorijama Umjetničke galerije Republike Turske u Istanbulu, večeras je otvorena izložba “Bosna i Hercegovina i Alija Izetbegović”, javio je novinar agencije Anadolija.

Organizator izložbe je Udruženje prijatelja Bosne i Hercegovine Sefakoy u Turskoj, a svi zainteresovani izložbu će moći pogledati do prvog do 31. oktobra tekuće godine.

Izložba se sastoji od fotografija i eksponata, koji predstavljaju različite periode života prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Izložbu su otvorili načelnik općine Kučukčekmece Aziz Yeniay, predsjednik Unije balkanskih udruženja Ayhan Bolukbaši, predsjednik Udruženja prijatelja Bosne i Hercegovine Sefakoy Salih Hacioglu i direktor JU Muzej "Alija Izetbegović“ Adnan Žiško.

Načelnik općine Kučukčekmeče Aziz Yeniay u svom govoru na otvorenju izložbe je rekao kako ovu izložbu ne treba posmatrati samo kroz materijalnu dimenziju i fotografije i eksponate. On je rekao da izložbom dominira herojstvo onih koji su svoje živote dali u odbranu svoje domovine, te da je izložba odraz jednog značajnog momenta koji, kako je rekao, ima priliku da podijeli sa prijateljima.

"Sarajevo reflektuje iskustva najtragičnijeg perioda u novijoj historiji. Priča o herojstvu Sarajeva i uloga i misija Alije Izetbegovića u toj priči može nam biti samo primjer na kojem možemo učiti. Svako treba da posveti pažnju memoarima i djelima koja je pisao Izetbegović. Mi tu vidimo historijsku dubinu staru jednako kao historija samog čovječanstva. Vidimo analiza čitavih država i sa filozofskog stanovišta", pojasnio je on.

On je podsjetio na bliskost naroda u BiH, Makedoniji, Kosovu i Sandžaku sa narodom Turske.

Direktor Muzeja "Alija Izetbegović“ Adnan Žiško rekao je kako će fotografije i eksponati koji prikazuju fragmente iz života "Kralja mudrosti“ Alije Izetbegovića u Izmiru, Istanbulu, Ankari i Bursi biti prikazivani u periodu od tri mjeseca.

On se zahvalio na prilici da se u Turskoj otvori ova izložba, izrazivši sreću i zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta.

Izložbama u Ankari, Izmiru i Bursi, Turskoj će se predstaviti i JU Muzej “Alija Izetbegović” sa najvećom izložbom do sada van granica Bosne i Hercegovine.