{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U islamskim zemljama nijedan svjetski poznat univerzitet"

M
21.2.2010. u 14:17
0
62
"U islamskim zemljama nijedan svjetski poznat univerzitet"
0
"U islamskim zemljama nijedan svjetski poznat univerzitet"
Reisu-l-ulema IZ u BiH dr. Mustafe ef. Cerića održao je u Glavnj biblioteci Međunarodnog islamskog univerziteta u Islamabadu (Pakistan) predavanje o temi "Islam - religija za koju treba živjeti".
Motiv posjete Pakistanu, kako je to na samom početku svog predavanja reisu-l- ulema istakao, je njegovo saosjećanje sa stradanjima pakistanskog naroda, koji se nesumnjivo nalazi na najvećem udaru terorizma danas u svijetu.

U svom obraćanju reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je u više navrata ukazivao na različite aspekte nespojivosti islama i terorizma.

Pošto je islam vjera ljubavi, tolerancije, nauke i prosperiteta, kao glavni zadatak današnje uleme reisu-l-ue lema dr. Mustafa Cerić vidi u ispravnom načinu prezentiranja i tumačenja islama, te metodologije kako prezentirati islam kao religiju za koju treba znati živjeti a ne samo biti spreman život dati.

„Nažalost danas u cijelom muslimanskom svijetu koji se sastoji od 57 država, postoji ne više od 500 univerziteta, dok ukupni broj univerziteta samo u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 5.758. Nijedna obrazovna institucija iz islamskog svijeta se ne nalazi na listi od 500 najpoznatijih univerziteta u svijetu. Pred tom činjenicom muslimani treba da se zamisle i da se upitaju zašto i kad su odustali od prvog i najvažnijeg principa islama, a to je edukacija kao put prema uspjehu na ovome svijetu i spasu na drugome svijetu. Protivno je islamu bilo kome, posebno djevojčicama, uskraćivati pravo na osnovno, srednje i visoko obrazovanje", naglasio je reis Cerić.

Federalni ministar za vjerska pitanja i vakufe Hamid Seid Kazmi, i povrh toga što je prije par mjeseci bio lično žrtva terorističkog napada se obavezao da prisustvuje predavanju reisu-l-uleme Cerića te ugostio reisu-l-ulemu u svom domu.

U svom obraćanju skupu ministar Hamid Seid Kazmi je odao dužnu počast svim žrtvama genocida koji se desio nad bosanskim muslimanima.

Rektor Međunarodnog islamskog univerziteta u Islamabadu dr. Fateh Muhamed Malik je bio domaćin tokom cijele posjete reisu-l-uleme Cerića Međunarodnom islamskom univerzitetu u Islamabadu koju je ocjenio kao „historijskom posjetom“.

Veliki broj uglednih univerzitetskih profesora i intelektualaca je prisustvovalo predavanju reisu-l-ulem Cerića.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se danas sastao sa dvadesetak islamabadskih imama i hatiba, koje se zalažu da kulturu dijaloga a protiv nasilja uime vjere, prenosi MINA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: